Fatih Terim ondan "Çok yakın zamanda A Milli Takım'a çağıracağımız bir kaleci" diye söz etti. Ufuk Ceylan eski futbolculardan Ercüment Ceylan'ın oğlu. Altyapısını Altay'da aldı, futbol için Anadolu Lisesi'ndeki eğitiminden vazgeçti. Şimdi Ege Üniversitesi Spor Akademisi'nde okuyor. Henüz 21 yaşında ve Vestel Manisaspor'da Bülent Ataman'la Fevzi Tuncay'ın devre dışı kalmasının ardından en kritik dönemde takımının kalesini başarıyla korudu. "Henüz futbolcu olmadım" diyor, bu unvanı büyük takımlara gittiği zaman kazanacağına inanıyor.
Röportaj: İlker Uğur
Fatih Terim senin için "Çok yakın zamanda A Milli Takım'a çağıracağımız bir kaleci" değerlendirmesini yaptı. Ligin son haftalarındaki performansınla bir anda futbol gündemine düştün. Biraz kendinden bahsedebilir misin?
İzmirliyim. Altyapı eğitimimi Altay'da aldım. Yaklaşık dört senedir profesyonel olarak futbol oynuyorum. Fatih Terim'in açıklamalarını duyunca gerçekten çok sevindim. Fatih Hoca Türk futbolunun zirvesinde yer alan bir insan. Hakkımda böyle konuşuyorsa bu beni çok gururlandırır.
Altay'da kaç yaşında oynamaya başladın?
10 yaşımda Altay'ın seçmelerine katılarak başladım. İlk önce "Lisans çıkar mı çıkmaz mı?" diye tartışıyorduk. 6 sezon altyapıda oynadıktan sonra 2002 yılında A Takıma çıktım. Burada da 2.5 sezon oynadım. Geçen sezonun devre arasında da Ersun Yanal, Vestel Manisaspor'a transfer etti beni.
Genç Milliliğin var mı?
Daha önce U19 ve U17 Milli Takımlarında 13 kez forma giydim. Geçen sezonun başından beri Ümit Milli Takım'a geliyorum. Galler ve İsrail elemeleri öncesinde parmağım kırıldığı için o maçlarda forma giyememiştim.
Hep oynayacakmış gibi çalıştım
Vestel Manisaspor'da ön plana çıkma hikâyen ilginç aslında. Bülent Ataman 20 maç ceza alıyor ve üçüncü kaleci olmana rağmen Giray Bulak seni tercih ediyor.
Ben hedeflerimi her zaman büyük tutan ve her zaman çok daha fazlasını isteyen bir oyuncuyum. Onun için oynamadığım dönemde bile hep oynuyormuşçasına çalıştım. O dönem herkes bana "Nasıl çalışıyorsun bu kadar?" diye takılıyordu. Ama bu çalışma isteği benim yapımda var ve kendimi hep hazır tutmaya çalışırım. Sanki yarın bir şey olacak ve kaleye ben geçeceğim düşüncesi vardır. Nitekim şans geldi ve ben de bu şansı iyi kullanmaya çalıştım. Bu kadar övgü dolu sözlerle benden bahsediliyorsa, demek ki şansımı iyi kullanmışım diye düşünüyorum.
Vestel Manisaspor çok hızlı bir çıkış yakalamıştı sezon başında, daha sonra inanılmaz bir düşüş geldi ve ligde kalmanız ancak son haftada garantilendi. Bu mücadelenin son haftalarında senin de önemli bir payın var. Bu yükseliş ve düşüş dönemlerinde neler yaşadınız?
Ne olduğu aslında ilginç. Arka arkaya kazandığımız dönemde kötü oynayıp da galip geldiğimiz maçlar oldu. Ama kaybetmeye başladığımız zaman da iyi oynayıp kaybettiğimiz maçlar çoktu. Öyle ilginç şeyler yaşadık ki. Arka arkaya maç kazanıyorsunuz, çok mutlusunuz, her şey çok iyi gidiyor ama sonra mağlubiyetler başlıyor. Bir türlü toparlayamıyorsunuz. İstiyorsunuz ama yapamıyorsunuz. Bir sebeple olmuyor. Direkten dönüyor, çizgiden çıkıyor toplar. Bu kötü dönemi bir türlü atlatamadık açıkçası.
Sezona üçüncü kaleci olarak mı başlamıştın?
Sezon başında Fevzi ağabeyin sakatlığı nedeniyle kadroya giriyordum. Fevzi ağabeyin iyileşmesinin ardından o kadroya girdi ve ben üçüncü kaleciliğe döndüm. Üçüncü kaleci diyebiliriz ama sezon boyunca 18 maçta kadroya girdim.
Spor Akademisi'nde okuyorum
Eğitimin nedir?
Şemikler Lisesi'nden mezunum. İlk başta Buca Anadolu Lisesi'nde okuyordum, Fransızca bölümünde. Futboldan dolayı Anadolu Lisesi'ni bırakmak zorunda kaldım. İdmanlarıma ters düştü. Şemikler Lisesi'ne geçtim ve şu anda da Ege Üniversitesi Spor Akademisi'nde okuyorum.
Üniversite eğitimini devam ettirmek zor oluyor mu?
Pek devam edemiyorum. Okula sürekli gitmek çok kolay değil.
Futbolcunun bir tercih yapması şart değil mi?
Elbette. Ben A Takıma girdiğim zaman Anadolu Lisesi'nde okuyordum ama ikisinin bir arada devam etmesi imkânsızdı. Ya okul ya futbol tercihi o zaman karşıma çıktı. Okulda ciddi problemler oldu ve ben de futbolu seçtim.
Ailen bu konuyla ilgili ne dedi?
Onlar da futbolu tercih etmemi istediler çünkü benim babam da futbolcuydu.
Adı ne?
Ercüment Ceylan. Göztepe, Tokatspor, Konyaspor ve Adana Demirspor'da oynamış.
O zaman baban elinden tuttu altyapıya götürdü seni.
Evet. Babam beni futbolculuk konusunda her zaman destekledi. Ailem hep destek verdi. Sporda kötü bir şey olmayacağı hep konuşuluyordu evimizde.
Okulda derslerin nasıldı?
Sonuçta Anadolu Lisesi'ndeydim ve derslerim iyiydi. Bir problem yaşamıyordum. Ama ya okula ya da idmana gidemiyordum. En büyük problemim buydu. Ben de en sonunda karar verdim ve okulumu değiştirdim. O dönemde Genç Milli Takım'a çağrılmam da bu kararımı destekledi. Dedim ki galiba futbol olacak. Öyle karar verdim.
İnsanın artık futbolcu olduğuna inanması önemli bir nokta. Sen bu noktayı geçtiğini düşünüyor musun?
Hayır, bunu henüz söylemedim. Çünkü bence hâlâ futbolcu olmadım.
Peki, ne zaman olacaksın?
Buna net bir cevap veremezsiniz. Sonuçta hedefleriniz bitmiyor. Her başarının ardından yeni bir hedef koyuyorsunuz. Üç büyükler, Avrupa, Milli Takım, aslında futbolun sonu yok. Hiçbir zaman "Tamam, oldum" diyemezsiniz. Ben de buraları istiyorum. Bazı kişiler büyük işler yapıyorsa, Casillas 17 yaşında Real Madrid'in kalesine geçiyorsa neden ben de yapmayayım? Genç yaşta büyük işler yapmalıyım diye düşünüyorum.
Hayaller güzel ama kâbuslar da var. Futbol olmazsa hayatta bir B planın var mı?
İşin o tarafını da düşünüyorum elbette. Ama bu beni motive ediyor. Bunları düşününce daha çok çalışıyorum ve çok daha iyi olmak istiyorum. Bir terslik yaşadığım takdirde zor durumda kalmamak için yatırımlar yapıyorum, kendimi daha güçlü bir konuma getirmeye uğraşıyorum. Ama neyle uğraşacağıma o zaman karar veririm.
Futbol rekabetin en üst düzeyde olduğu sporlardan birisi. Kulübünde iki rakibin, Milli Takım kalesi için belki 12 rakibin var. Bu rekabet ve mücadele senin üzerinde bir baskı yaratıyor mu?
Ben o savaşı başkalarına karşı değil, kendi içimde veriyorum. Sonuçta herkes ne istediğini kendisi biliyor ve bunun için çalışıyor. Bir insan bir şeyi istediği zaman çok büyük aksilikler olmadığı takdirde başarır diye düşünüyorum. O, şu, bu ne yapıyor diye sorgulamaktan çok ben mücadeleyi kendimle veriyorum. Kendimi her açıdan mümkün olduğunca geliştirmeye uğraşıyorum. Futbol hayatınızın her yerinde var. Maç sırasında 90 dakika oynanıp bitmiyor her şey.
Peki, yatağa yattığında o gün yaptığın bir kurtarışı veya dünyanın en önemli kulüplerinde forma giydiğini hayal ediyor musun?
Tabii her şeyi düşünüyorsunuz. Her şey kafanızda oluyor ve günün her saatinde bununla yatıp bununla kalkıyorsunuz.
Büyük takımda futbolcu olunuyor
Şu an Vestel Manisaspor'da oynuyorsun ve Ümit Milli Takım kalecisisin. Birinci sıradaki hayalin nedir? Ufuk Ceylan'ın bundan sonra atmak istediği ilk büyük adım ne?
İlk hedefim Vestel Manisaspor'da bir tam sezonu başarıyla oynamak. Burada daha iyi bir konuma gelmek istiyorum. Herkes gibi ben de büyük takımlarda oynamak istiyorum. Büyük takımların çok farklı olduğunu düşünüyorum. Bence biz şu an futbolcu değiliz. İnsan futbolcu olduğunu orada anlıyor.
Peki, bu algının nedeni medya ilgisi mi?
Medya yüzünden, başka şeyler yüzünden
Peki, medya seni bir üst kademeye taşıyacak bir basamak olabilir mi?
Sonuçta insanda bir şeyler yoksa medya da gelse onu bir yere çıkaramaz. Ama yeteneğiniz varsa ve bu yetenek medya tarafından gösteriliyor ve takdir görmeniz sağlanıyorsa bu bence bir futbolcu için çok önemli bir şey. Medya tanıtımda çok etkili ama iş sonuçta sizde, kendi içinizde biter.
Ümit Milli Takım kaptanı Uğur Uçar Galatasaray'da forma şansı bulamadığı için Kayserispor'a gitti. Sen büyük takıma gidip yedek oturacağını bilerek yine de oraya gitmek ister misin?
İnsan büyük bir takıma gidince güçlü olmak ve sürekli oynamak ister. Ama futbolda her şey çok kısa sürede değişebiliyor. Arda geçen sezon Vestel Manisaspor'daydı. Bizim yanımızdaydı. Şimdi A Milli Takım'da, Galatasaray'ın vazgeçilmezi ve Avrupa'da oynaması söz konusu. Futbolda kısa zamanlarda büyük değişimler olabiliyor. Bunun altyapısı uzun zamanlara dayanıyor elbette ama bir anda her şey değişebiliyor. Ben gittiğim zaman oynamak isterim.
Kaleci için yalnız adam derler, biraz uçuk olur derler. Çok akıl kârı değil gibi algılanır kalede durmak. Sen nasıl seçtin kaleci olmayı?
Altay'a seçmeye gittiğimde mevkiimi sordular. Ben de "Kalede de oynarım ileride de" dedim. Onlar da "Fiziğin kaleciliğe müsait" dediler. O zaman kaleye geçtim ve bir daha da kaleden dışarı çıkmadım.
Bütün kalecileri dikkatle izliyorum
Peki, gelişiminde kendine örnek aldığın kaleciler var mı?
Öyle tek bir kaleci yok ama çok beğendiğim kaleciler var. Sürekli maçları izliyorum ve her izlediğim kaleciden bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Kalecinin ekstra olarak neler yaptığına bakarım. Her yönüyle iyi bir kaleci olmak istiyorum. Temel beceriler bakımından eksiksiz ve tam anlamıyla kendimi yetiştirmek istiyorum. Bunun için gerçekten çok çalışıyorum.
Sürekli takip ettiğin belirli kaleciler var mı?
Açıkçası bütün kalecileri izliyorum. Mesela Mondragon'u izlemekten büyük keyif alıyorum. Her yönüyle kaleci gibi kaleci. Çok iyi Türk kaleciler de var. Keşke Türkiye liglerinde sadece Türk kaleciler oynasa. Bence çok başarılı olurlar. Çok yetenekliler var çünkü.
Kendine çok güveniyor musun?
Kesinlikle. Bu işte kendinize güvenmek zorundasınız. Güvenmeden bu iş olmaz.
Son hafta oynadığınız Denizlispor maçı nasıldı?
Ligde kalmanın son maçta belirlenecek olması çok kötü. Tüm sezonun emeği o maçta kaybedilebilir. O son hafta çok zor geçiyor. Ama benim için çok önemli bir tecrübe oldu. Büyük sorumluluklar almayı seviyorum. Sorumluluk almaktan çekinmiyorum. Bu maçlar sorumluluk anlamında çok güzel. Ben son 6 hafta oynadım ve çok güzeldi. Hedef vardı ve bu hedef için çok çalıştık. Başarmanın mutluluğu apayrı bir şey.
Çok olgunsun yaşına göre, babanla futbolculuk üzerine konuşuyor musunuz?
Tabii ki konuşuyoruz ama bu kadar detaya girmiyoruz. Ben eve gidince konu tabii ki futbol oluyor.
Bir kaleci çok önemli bir kurtarışın ardından ne hisseder?
Mutlu oluyorsunuz. Başarının mutluluğu başka hiçbir şeyde yok bence. Sağlık ve başarı insanı çok mutlu eden şeyler.
Boş zamanlarında neler yapıyorsun? Arkadaşlarla Winning Eleven mı oynuyorsun?
Evet oynuyorum. Kitap okumaya çalışıyorum ama çok fazla okuduğumu söyleyemem. Dışarı çıkıp geziyorum. Araba kullanmayı seviyorum.
Röportaj: İlker Uğur
Fatih Terim senin için "Çok yakın zamanda A Milli Takım'a çağıracağımız bir kaleci" değerlendirmesini yaptı. Ligin son haftalarındaki performansınla bir anda futbol gündemine düştün. Biraz kendinden bahsedebilir misin?
İzmirliyim. Altyapı eğitimimi Altay'da aldım. Yaklaşık dört senedir profesyonel olarak futbol oynuyorum. Fatih Terim'in açıklamalarını duyunca gerçekten çok sevindim. Fatih Hoca Türk futbolunun zirvesinde yer alan bir insan. Hakkımda böyle konuşuyorsa bu beni çok gururlandırır.
Altay'da kaç yaşında oynamaya başladın?
10 yaşımda Altay'ın seçmelerine katılarak başladım. İlk önce "Lisans çıkar mı çıkmaz mı?" diye tartışıyorduk. 6 sezon altyapıda oynadıktan sonra 2002 yılında A Takıma çıktım. Burada da 2.5 sezon oynadım. Geçen sezonun devre arasında da Ersun Yanal, Vestel Manisaspor'a transfer etti beni.
Genç Milliliğin var mı?
Daha önce U19 ve U17 Milli Takımlarında 13 kez forma giydim. Geçen sezonun başından beri Ümit Milli Takım'a geliyorum. Galler ve İsrail elemeleri öncesinde parmağım kırıldığı için o maçlarda forma giyememiştim.
Hep oynayacakmış gibi çalıştım
Vestel Manisaspor'da ön plana çıkma hikâyen ilginç aslında. Bülent Ataman 20 maç ceza alıyor ve üçüncü kaleci olmana rağmen Giray Bulak seni tercih ediyor.
Ben hedeflerimi her zaman büyük tutan ve her zaman çok daha fazlasını isteyen bir oyuncuyum. Onun için oynamadığım dönemde bile hep oynuyormuşçasına çalıştım. O dönem herkes bana "Nasıl çalışıyorsun bu kadar?" diye takılıyordu. Ama bu çalışma isteği benim yapımda var ve kendimi hep hazır tutmaya çalışırım. Sanki yarın bir şey olacak ve kaleye ben geçeceğim düşüncesi vardır. Nitekim şans geldi ve ben de bu şansı iyi kullanmaya çalıştım. Bu kadar övgü dolu sözlerle benden bahsediliyorsa, demek ki şansımı iyi kullanmışım diye düşünüyorum.
Vestel Manisaspor çok hızlı bir çıkış yakalamıştı sezon başında, daha sonra inanılmaz bir düşüş geldi ve ligde kalmanız ancak son haftada garantilendi. Bu mücadelenin son haftalarında senin de önemli bir payın var. Bu yükseliş ve düşüş dönemlerinde neler yaşadınız?
Ne olduğu aslında ilginç. Arka arkaya kazandığımız dönemde kötü oynayıp da galip geldiğimiz maçlar oldu. Ama kaybetmeye başladığımız zaman da iyi oynayıp kaybettiğimiz maçlar çoktu. Öyle ilginç şeyler yaşadık ki. Arka arkaya maç kazanıyorsunuz, çok mutlusunuz, her şey çok iyi gidiyor ama sonra mağlubiyetler başlıyor. Bir türlü toparlayamıyorsunuz. İstiyorsunuz ama yapamıyorsunuz. Bir sebeple olmuyor. Direkten dönüyor, çizgiden çıkıyor toplar. Bu kötü dönemi bir türlü atlatamadık açıkçası.
Sezona üçüncü kaleci olarak mı başlamıştın?
Sezon başında Fevzi ağabeyin sakatlığı nedeniyle kadroya giriyordum. Fevzi ağabeyin iyileşmesinin ardından o kadroya girdi ve ben üçüncü kaleciliğe döndüm. Üçüncü kaleci diyebiliriz ama sezon boyunca 18 maçta kadroya girdim.
Spor Akademisi'nde okuyorum
Eğitimin nedir?
Şemikler Lisesi'nden mezunum. İlk başta Buca Anadolu Lisesi'nde okuyordum, Fransızca bölümünde. Futboldan dolayı Anadolu Lisesi'ni bırakmak zorunda kaldım. İdmanlarıma ters düştü. Şemikler Lisesi'ne geçtim ve şu anda da Ege Üniversitesi Spor Akademisi'nde okuyorum.
Üniversite eğitimini devam ettirmek zor oluyor mu?
Pek devam edemiyorum. Okula sürekli gitmek çok kolay değil.
Futbolcunun bir tercih yapması şart değil mi?
Elbette. Ben A Takıma girdiğim zaman Anadolu Lisesi'nde okuyordum ama ikisinin bir arada devam etmesi imkânsızdı. Ya okul ya futbol tercihi o zaman karşıma çıktı. Okulda ciddi problemler oldu ve ben de futbolu seçtim.
Ailen bu konuyla ilgili ne dedi?
Onlar da futbolu tercih etmemi istediler çünkü benim babam da futbolcuydu.
Adı ne?
Ercüment Ceylan. Göztepe, Tokatspor, Konyaspor ve Adana Demirspor'da oynamış.
O zaman baban elinden tuttu altyapıya götürdü seni.
Evet. Babam beni futbolculuk konusunda her zaman destekledi. Ailem hep destek verdi. Sporda kötü bir şey olmayacağı hep konuşuluyordu evimizde.
Okulda derslerin nasıldı?
Sonuçta Anadolu Lisesi'ndeydim ve derslerim iyiydi. Bir problem yaşamıyordum. Ama ya okula ya da idmana gidemiyordum. En büyük problemim buydu. Ben de en sonunda karar verdim ve okulumu değiştirdim. O dönemde Genç Milli Takım'a çağrılmam da bu kararımı destekledi. Dedim ki galiba futbol olacak. Öyle karar verdim.
İnsanın artık futbolcu olduğuna inanması önemli bir nokta. Sen bu noktayı geçtiğini düşünüyor musun?
Hayır, bunu henüz söylemedim. Çünkü bence hâlâ futbolcu olmadım.
Peki, ne zaman olacaksın?
Buna net bir cevap veremezsiniz. Sonuçta hedefleriniz bitmiyor. Her başarının ardından yeni bir hedef koyuyorsunuz. Üç büyükler, Avrupa, Milli Takım, aslında futbolun sonu yok. Hiçbir zaman "Tamam, oldum" diyemezsiniz. Ben de buraları istiyorum. Bazı kişiler büyük işler yapıyorsa, Casillas 17 yaşında Real Madrid'in kalesine geçiyorsa neden ben de yapmayayım? Genç yaşta büyük işler yapmalıyım diye düşünüyorum.
Hayaller güzel ama kâbuslar da var. Futbol olmazsa hayatta bir B planın var mı?
İşin o tarafını da düşünüyorum elbette. Ama bu beni motive ediyor. Bunları düşününce daha çok çalışıyorum ve çok daha iyi olmak istiyorum. Bir terslik yaşadığım takdirde zor durumda kalmamak için yatırımlar yapıyorum, kendimi daha güçlü bir konuma getirmeye uğraşıyorum. Ama neyle uğraşacağıma o zaman karar veririm.
Futbol rekabetin en üst düzeyde olduğu sporlardan birisi. Kulübünde iki rakibin, Milli Takım kalesi için belki 12 rakibin var. Bu rekabet ve mücadele senin üzerinde bir baskı yaratıyor mu?
Ben o savaşı başkalarına karşı değil, kendi içimde veriyorum. Sonuçta herkes ne istediğini kendisi biliyor ve bunun için çalışıyor. Bir insan bir şeyi istediği zaman çok büyük aksilikler olmadığı takdirde başarır diye düşünüyorum. O, şu, bu ne yapıyor diye sorgulamaktan çok ben mücadeleyi kendimle veriyorum. Kendimi her açıdan mümkün olduğunca geliştirmeye uğraşıyorum. Futbol hayatınızın her yerinde var. Maç sırasında 90 dakika oynanıp bitmiyor her şey.
Peki, yatağa yattığında o gün yaptığın bir kurtarışı veya dünyanın en önemli kulüplerinde forma giydiğini hayal ediyor musun?
Tabii her şeyi düşünüyorsunuz. Her şey kafanızda oluyor ve günün her saatinde bununla yatıp bununla kalkıyorsunuz.
Büyük takımda futbolcu olunuyor
Şu an Vestel Manisaspor'da oynuyorsun ve Ümit Milli Takım kalecisisin. Birinci sıradaki hayalin nedir? Ufuk Ceylan'ın bundan sonra atmak istediği ilk büyük adım ne?
İlk hedefim Vestel Manisaspor'da bir tam sezonu başarıyla oynamak. Burada daha iyi bir konuma gelmek istiyorum. Herkes gibi ben de büyük takımlarda oynamak istiyorum. Büyük takımların çok farklı olduğunu düşünüyorum. Bence biz şu an futbolcu değiliz. İnsan futbolcu olduğunu orada anlıyor.
Peki, bu algının nedeni medya ilgisi mi?
Medya yüzünden, başka şeyler yüzünden
Peki, medya seni bir üst kademeye taşıyacak bir basamak olabilir mi?
Sonuçta insanda bir şeyler yoksa medya da gelse onu bir yere çıkaramaz. Ama yeteneğiniz varsa ve bu yetenek medya tarafından gösteriliyor ve takdir görmeniz sağlanıyorsa bu bence bir futbolcu için çok önemli bir şey. Medya tanıtımda çok etkili ama iş sonuçta sizde, kendi içinizde biter.
Ümit Milli Takım kaptanı Uğur Uçar Galatasaray'da forma şansı bulamadığı için Kayserispor'a gitti. Sen büyük takıma gidip yedek oturacağını bilerek yine de oraya gitmek ister misin?
İnsan büyük bir takıma gidince güçlü olmak ve sürekli oynamak ister. Ama futbolda her şey çok kısa sürede değişebiliyor. Arda geçen sezon Vestel Manisaspor'daydı. Bizim yanımızdaydı. Şimdi A Milli Takım'da, Galatasaray'ın vazgeçilmezi ve Avrupa'da oynaması söz konusu. Futbolda kısa zamanlarda büyük değişimler olabiliyor. Bunun altyapısı uzun zamanlara dayanıyor elbette ama bir anda her şey değişebiliyor. Ben gittiğim zaman oynamak isterim.
Kaleci için yalnız adam derler, biraz uçuk olur derler. Çok akıl kârı değil gibi algılanır kalede durmak. Sen nasıl seçtin kaleci olmayı?
Altay'a seçmeye gittiğimde mevkiimi sordular. Ben de "Kalede de oynarım ileride de" dedim. Onlar da "Fiziğin kaleciliğe müsait" dediler. O zaman kaleye geçtim ve bir daha da kaleden dışarı çıkmadım.
Bütün kalecileri dikkatle izliyorum
Peki, gelişiminde kendine örnek aldığın kaleciler var mı?
Öyle tek bir kaleci yok ama çok beğendiğim kaleciler var. Sürekli maçları izliyorum ve her izlediğim kaleciden bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Kalecinin ekstra olarak neler yaptığına bakarım. Her yönüyle iyi bir kaleci olmak istiyorum. Temel beceriler bakımından eksiksiz ve tam anlamıyla kendimi yetiştirmek istiyorum. Bunun için gerçekten çok çalışıyorum.
Sürekli takip ettiğin belirli kaleciler var mı?
Açıkçası bütün kalecileri izliyorum. Mesela Mondragon'u izlemekten büyük keyif alıyorum. Her yönüyle kaleci gibi kaleci. Çok iyi Türk kaleciler de var. Keşke Türkiye liglerinde sadece Türk kaleciler oynasa. Bence çok başarılı olurlar. Çok yetenekliler var çünkü.
Kendine çok güveniyor musun?
Kesinlikle. Bu işte kendinize güvenmek zorundasınız. Güvenmeden bu iş olmaz.
Son hafta oynadığınız Denizlispor maçı nasıldı?
Ligde kalmanın son maçta belirlenecek olması çok kötü. Tüm sezonun emeği o maçta kaybedilebilir. O son hafta çok zor geçiyor. Ama benim için çok önemli bir tecrübe oldu. Büyük sorumluluklar almayı seviyorum. Sorumluluk almaktan çekinmiyorum. Bu maçlar sorumluluk anlamında çok güzel. Ben son 6 hafta oynadım ve çok güzeldi. Hedef vardı ve bu hedef için çok çalıştık. Başarmanın mutluluğu apayrı bir şey.
Çok olgunsun yaşına göre, babanla futbolculuk üzerine konuşuyor musunuz?
Tabii ki konuşuyoruz ama bu kadar detaya girmiyoruz. Ben eve gidince konu tabii ki futbol oluyor.
Bir kaleci çok önemli bir kurtarışın ardından ne hisseder?
Mutlu oluyorsunuz. Başarının mutluluğu başka hiçbir şeyde yok bence. Sağlık ve başarı insanı çok mutlu eden şeyler.
Boş zamanlarında neler yapıyorsun? Arkadaşlarla Winning Eleven mı oynuyorsun?
Evet oynuyorum. Kitap okumaya çalışıyorum ama çok fazla okuduğumu söyleyemem. Dışarı çıkıp geziyorum. Araba kullanmayı seviyorum.
No comments:
Post a Comment