Tuesday, February 27, 2007

Lig A : Üçerli beşerli kümeleşmeler

Deplasmanda kazananan hiçbir takımın olmadığı, dört beraberlikli hafta sonunda artık kümeleşmeler iyice belirginleşiyor: 40 puan barajını geçen yukarı üçlü; 35 ila 27 puan arasına sıkışan 4.lükten 13.lüğe uzanan çizgi; alttaki beş takım, ki en alttaki Akçaabat Sebatspor’la 14. sıradaki Orduspor arasında sadece 2 puan fark var

Hesabı cumadan kapatıp, diğer takımların ne yapacağını beklemeye başlayan Gençlerbirliği OFTAŞ hafta sonunu girdiği gibi keyifli kapattı. Devre arasında soyunma odasına giderken taraftarlara yaptığı el kol hareketleri nedeniyle oyundan atılan Baliç yüzünden 10 kişi kalan İstanbulspor’a golü ancak 85’te atabilen Gençlerbirliği O., puan farkını tekrar üçün üzerine çıkarmanın da neşesi içinde. İlk yarının bileği bükülmez takımı İstanbulspor, toplamda beşinci yenilgisini alarak yarattığı istatistiği dağıttı.



Geçen hafta Altay’a yenilince “duraklama dönemine” girip girmediği merak edilen Malatyaspor, T.Telekom’u ikinci yarıda attığı gollerle geçti. Üstelik rakipleri puan kaybedince yeniden ikinciliğe yükseldiler. Ancak taraftarlar oynanan futbolun kalitesindeki düşüşten yakınıyor. Ligin isim babası T.Telekom ise gün geçtikçe daha fazla batağa saplanıyor sanki.



İstanbul BB.liler, Uşakspor beraberliğinden sonra yine futbol rasyoneline -bilhassa 2A gerçeğine- uygun bir açıklama yapıyorlar: “Deplasmanda bir puan iyidir”. Yukarıdaki puan yakınlığına bakınca sahiden de öyle. Ama önemli puanların söz konusu olduğu maçlar esas şimdi kapıda: Karşıyaka-Gençlerbirliği O.- Malatyaspor. Uşakspor cephesi ise galip gelebilecekleri maçın gitmesine hayıflanıyor. Yine de, daha önce de değinmiştik, aşağıdakilerin yukarıdan aldıkları puanlar belki daha önemli; birbirlerini zaten yenmek zorunda olduklarına göre!



“BAŞBAKAN UYUMA...”

İkinci yarıda henüz galibiyetle tanışamayan Kasımpaşa, madem bazılarının sürekli işaret ettiği bir noktayı gündeme kendisi getirdi, üzerinde konuşalım: “Federasyonla hükümet arasındaki çekişmede olan bize oluyor. Önümüzü kesmeye çalışıyorlar” diyor yöneticiler. Başbakanın Kasımpaşa’yla olan ilgisi malûm, hatta statlarının adı da Recep Tayyip Erdoğan. Kasımpaşa ile ilgili herhangi bir tanıtım yazısında sistemli olarak yükselişleriyle AKP iktidarı arasında mutlaka bir ilişki kurulduğu da aşikâr. Buna inanmak istemeyenlerdeniz elbette ama tutturdukları dil, bir yandanda da söz konusu çekişmede bir taraf olmak anlamına gelmiyor mu? Durdukları yerden bakınca, önlerini kesmek isteyenler ligin ilk yarısını ikinci sırada bitirmelerine neden müsade etti bunu anlamak zor ama yakında yöneticilerden “Başbakan uyuma takımına sahip çık” lafını da duyarsak anlamakta güçlük çekmeyeceğiz herhalde. Peki Kocaelispor toparlanıyor mu ne? Yine de konuşmak için erken.



GAZİANTEP BB. TIRMANIYOR

Geçen hafta, Soner Yalçın-Yalçın Küçük gibilerin o çok sevdiği “araştırma” metodlarını Gaziantep BB.-Altay maçı için uygulamaya kalkmış, Gazinantep BB.’nin maçı alacağını ima etmiştik! Buradan ne iddaa yorumculuğuna yatay geçiş yapmaya niyetimiz var ne de kerameti kendinden menkul metodları alkışlamaya. Sadece denk düşme meselesi işte. Ama Altay’a ikinci yarıda ilk yenilgiyi tattıran, hafta içinde -yönetim yalanlamış olsa da- Suat Kaya’nın maddi meseleler yüzünden istifa edip, döndüğü haberlerinin geldiği Gaziantep BB.’nin ikinci yarıda henüz yenilmemiş bir takım olduğunun altını çizelim. İlk yarıda 16 puan toplayan takım, ikinci yarının beş maçında 11 puan toplamış durumda. 10 atıp, 3 yemeleri de bir başka not.



Samsunspor-Diyarbakırspor maçı alt-üst maçıydı: Samsunspor yenerse üste çıkacaktı, Diyarbakırspor kaybetse epeyce karışabilirdi. Berabere kalıp, pozisyonlarını korumayı tercih ettiler. Puanın, ikinci yarıda bir türlü puanla tanışamayan Diyarbakırspor’a daha çok yaradığı açık. Biraz nefeslenmelerine, kendilerine gelmelerine yardımcı olursa kaldıkları yerden devam edebilirler. Samsunspor’da ise hafta içinde Mazhar Başoğlu, yeniden tek aday olarak başkanlığa seçildi.



Karşıyaka, cezası nedeniyle seyircisiz oynadığı maçta Akçaabat Sebatspor’la birer puanı paylaşmak zorunda kaldı. Turgut Uçar, hakemin oyuncuların “sinir sistemini bozduğunu” ileri sürüyor! A.Sebatsporlular ise şimdiden Gençlerbirliği O. ve Malatyaspor maçlarını düşünmeye başlamak durumundalar.



2A’NIN YANAL’I

40. yıl kutlamalarına girişmeye hazırlanan Elazığspor, zor kazandığı evinde Orduspor’u yenerek üçüncü iç saha galibiyetini elde etti. Mehmet Şahan, istikrarlı bir gidiş tutturmalarının şart olduğuna işaret ediyor. Orduspor Teknik Direktörü Yücel İldiz’in ise nasıl bir baskı altında olduğunu tahmin etmek zor değil. Süper Lig kıyasını Ersun Yanal üzerinden kurabiliriz belki; takımı 9 haftadır galip gelemiyor, sürekli irtifa kaybediyor. Buna rağmen yönetimin hocalarına destek gözükmesi elbette Türkiye futbolu açısından bir artı yazar.



Eskişehirspor’un Mardinspor galibiyeti de ferahlatıcı galibiyetlerden; alt tarafın baskısından hiç değilse biraz uzaklaşmayı başardılar. Feyyaz Uçar idaresindeki Mardinspor ise üç beraberliğin üstüne gelen mağlubiyetle çıkışı sürdüremedi. Haftaya evlerinde yapacakları Uşakspor maçı alt tarafa yeni bir şekil vermeye aday.



ŞEKER PARÇASI

Karagümrük maçı, Yalovaspor maçının kopyasıydı sanki: Onlar beraberlik golünü 85’te bulmuştu, Karagümrük 84’te. Sonuçta dışarda kaybetmemek önemli. Daha da önemlisi ama takımın ilk yarıda çok çektiği gol meselesini halletmiş gözükmesi. Üç maçta toplam 7 gol, ki üçünün (her üç maçta da birer taneden) Sergen’den gelmiş olması da dikkat çekici elbette. Sergen, başından beri planlandığı (ancak yanlış bir strateji takip edilmesi yüzünden aksadığından) gibi belki de, yeni takviye gençlere gerçekten abilik yapar bir hale mi geliyor? Biraz daha bekleyelim...

SÜPER LİG PANORAMA

HAFTANIN TAKIMI
TRABZONSPOR

Bordo - mavili ekip, Beşiktaş karşısında adeta zoru başardı. 2-0 geriye düşmelerine rağmen, maçı bırakmamaları, enerjilerini sonuna kadar kullanmaları, sahada basmadık yer bırakmamaları uzun süre alkışlanacak artılarıydı. Üç puan almakla kalmadılar, uzun zamandır kaybettikleri özgüvenlerini yeniden kazandılar, zirve hesapları yapmaya başladılar.

HAFTANIN HOCASI
YILMAZ VURAL (ANTALYASPOR)
Fenerbahçe karşısında Antalyaspor'un 12. oyuncusu gibiydi. Dersini çok iyi çalıştığı, rakibini en ince ayrıntısına kadar ezberlediği her halinden belliydi. Saha kenarında bir dakika durmadı, sürekli takımına taktik verdi. Son dört haftada yakaladığı başarıların tesadüf olmadığını belgeledi. Yılmaz hoca, marifetin parada değil, bilgi ve beceride yattığını herkese gösterdi.

HAFTANIN PORTRESİ
UMUT BULUT (TRABZONSPOR)
Denizlispor maçındaki üstün performansını Beşiktaş karşısında da tekrarladı. Yine bir tilki gibi kurnazdı. Çapraz koşular yaptı, hava toplarını bırakmadı, son vuruşları harikaydı. Rakip savunmanın aklını karıştırdı. Attığı iki golle Trabzonspor'u yine ipten aldı, kendisine güvenenleri yanıltmadı. Performansıyla milli formaya da göz kırptı.

HAFTANIN HAKEMİ
VEDAT YÜKSEL
Antalyaspor-Fenerbahçe maçında belki zaman zaman hatalar yaptı. Ancak yardımcı hakeminin verdiği yanlış penaltı kararına uymaması, biraz da şansının yardımıyla doğru düdüğü çalması hem MHK'yi rahatlattı, hem de bugün yaşanması olası spekülasyonların önünü tıkadı. Kendine güveni, soğukkanlı davranışları en önemli artısıydı.

HAFTANIN KARMASI
Cordoba (Antalya)
Emre (A.Gücü)
Batak (Ankara)
Kratochvil (Denizli)
Sinan (Bursa)
Ali Zitouni (Antalya)
Erman Özgür (Konya)
Cesar (Denizli)
Ersen Martin (Trabzon)
Umut (Trabzon)
Gökhan (Kayseri)

GOL KRALLIĞI
FUTBOLCU TAKIM MAÇ GOL

Ümit Karan G.Saray 17 12
Alex de Souza F.Bahçe 21 12
Umut Bulut Trabzon 21 10
Deivson Bobo Beşiktaş 18 9
Okan Öztürk Gençlerbirliği 20 8
Sasa İliç G.Saray 21 8
Rafael Mariano V.Manisa 15 7
Ersen Martin Trabzon 16 7
Pini Balili Sivasspor 20 7



ASİST KRALLIĞI
FUTBOLCU TAKIM MAÇ GOL

Ceyhun Eriş Trabzonspor 21 10
Gökdeniz Karadeniz Trabzonspor 22 10
Alex de Souza F.Bahçe 21 9
Sinan Kaloğlu Bursaspor 20 7
Arda Turan G.Saray 21 6



OYUNCU İSTATİSTİKLERİ
En Çok Şut: Ümit Karan (G.Saray) (75)
En Çok İsabetli Şut: Ümit Karan (G.Saray) (38)
En Çok İsabetli Pas: Appiah (F.Bahçe) (981)
En Çok İsabetli Orta: Wederson (Ankaraspor) (34)
En Çok Korner Kullanan: Alex (F.Bahçe) (91)
En Çok Ofsaytta Kalan: Kaba Diawara (G.Antep) (38)
En Çok Faul Yapan: Okan Öztürk (G.Birliği) (61)



TAKIM İSTATİSTİKLERİ
En Çok Şut: Fenerbahçe (351)
En Çok İsabetli Şut: Fenerbahçe (142)
En Çok İsabetli Pas: Fenerbahçe (7964)
En Çok İsabetli Orta: Galatasaray (136)
En Çok Korner Kullanan: Galatasaray (146)
En Çok Ofsaytta Kalan: Gaziantep (97)
En Çok Faul Yapan: Gençlerbirliği (446)



KART CEZALILARI
KIRMIZI KARTLAR

Hasan Yiğit (Bursa), Eren Aydın (G.Birliği)

SARI KART
Şenol (Antalya), Pancu, De Souza (Bursa), Bülent (Denizli), Lugano (F.Bahçe), Engin (G.Birliği), Mehmet Topuz, Mendez (Kayseri), Okan Koç (Manisa), Beşir (Ç.Rize), Hüseyin (Trabzon)

HAFTANIN SONUÇLARI
G.Saray - Denizli: 1-1
(Yusuf Dk. 53, Hasan Şaş Dk. 62)
Trabzon - Beşiktaş: 3-2
(Bobo Dk. 23, Ricardinho Dk. 36, Ersen Martin Dk. 53, Umut Dk. 55 ve 61)
G.Birliği - Kayseri: 2-2
(Engin Dk. 33, İlhan Dk. 54, Isaac Dk. 60, Mehmet Nas Dk. 72. k.k.)
Ankaragücü - Gaziantep: 2-1
(Krita Dk. 14, Mustafa Özkan Dk. 45, Bebbe Dk. 61)
Ç.Rize - Ankara: 1-1
(Seydihan Dk. 29, Özer Dk. 59)
Sivas - Konya: 1-3
(Fransergio Dk. 27, Neca Dk. 59 ve 71, Erman Özgür Dk. 90+3)
Sakarya - Bursa: 1-3
(Pancu Dk. 12 ve 75, Evren Dk. 30, Sinan Dk. 84)
K.Erciyes - V.Manisa: 1-0
(Mehmet Eren Dk. 65)
Antalya - F.Bahçe: 1-0
(Ali Bilgin Dk. 47)

HAFTANIN MAÇLARI
Fortis Türkiye Kupası: Salı: 20.00 Galatasaray-Erciyes. Çarşamba: 17.00 Gaziantep-Trabzon, 20.00 V.Manisa-Beşiktaş. Perşembe: 20.00 G.Birliği-Fenerbahçe, Turkcell Süper Ligi: Cuma: 20.00 Bursa-Antalya. Cumartesi: 14.00 Kayseri-Ç.Rize, Denizli-Ankaragücü, 19.00 Beşiktaş-Galatasaray. Pazar: 14.00 V.Manisa-G.Birliği, Ankara-Sakarya, G.Antep-Erciyes, 15.00 Konya-Trabzon, 19.00 Fenerbahçe-Sivas

Sezer ''İddaa''yı onayladı


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ''İddaa'' oyunun devam etmesi, usulsüz bahis ve şans oyunu oynatanlara hapis cezası verilmesini öngören yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer, 5583 sayılı ''Futbol Müsabakalarında Müşterek Bahisler Tertibi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u, onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Yasayla, ''Futbol Müsabakalarında Müşterek Bahisler Tertibi Hakkında Kanunun'' adı, ''Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'' olarak değiştirildi.

Spor-Toto-Loto Teşkilat Müdürlüğünün hukuki statüsünü, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı olarak değiştiren yasa, futbol ve diğer spor müsabakaları üzerine sabit ihtimalli ve müşterek bahisler ile şans oyunlarını düzenleme hak ve yetkisini Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne veriyor.

Genel Müdürlük, bu hak ve yetkisini kendisine bağlı Spor Toto Teşkilat Başkanlığı eliyle kullanacak. Teşkilat Başkanlığı, bu yetkisini kendisi de kullanabilecek; kısmen veya tamamen özel hukuk tüzel kişilerine devredebilecek veya hizmet satın alma yoluna başvurabilecek.

USULSÜZLÜĞE HAPİS CEZASI

Yasaya aykırı olarak ne şekilde olursa olsun sabit ihtimalli ve müşterek bahisle şans oyunlarını düzenleyen ve oynatanlarla bu kişilere aracılık edenlere, çeşitli cezai yaptırımlar da öngörülüyor.

Yurtdışında düzenlenmiş veya oynatılmış olup olmadığına bakılmaksızın, sabit ihtimalli ve müşterek bahisler ile şans oyununu düzenleme ve oynatma yetkisi bulunmaksızın veya mevzuatta öngörülen usul ve esaslar dışında, bu oyunları internet ve diğer dijital ortamlarda düzenleyen ve oynatanların faaliyetleri, mahallin en büyük mülki amiri tarafından durdurulacak.

Yasaya aykırı davrananlar hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören dava açılabilecek ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.

GELİRE EL KONULACAK

Para cezasının miktarı, suçtan elde edilen menfaatin 3 katından az olmayacak ve suçun işlenmesinde kullanılan her türlü araç, gereç, malzeme ve elde edilen gelir müsadere edilecek.

Müşterek bahisler ile şans oyunlarına katılımı sağlayan bilgi ve belgeleri, bunların oynanmasına yardımcı olan bilgileri, ilan ve reklamları veya bu oyunlarla ilgili olarak para, kredi veya mali değeri olan bir menfaati sağlayan yetkilendirmeyi herhangi bir iletişim aracı kullanarak iletenlerle masraf niteliğinde dahi olsa mali olanak sağlayan veya her türlü elektronik ortamda para, fon veya kredi transferi olanağı sağlayanlar da aynı şekilde cezalandırılacak.

Futbol ve diğer spor müsabakaları üzerinde sabit ihtimalli ve müşterek bahisler ile şans oyunlarının düzenlemesi ve uygulamasından doğacak ikramiyeye ilişkin dava hakkı, oyunların düzenlendiği tarihten bir yıl sonra düşecek.

GSGM'NİN YETKİ VE GÖREVLERİ GENİŞLETİLİYOR

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda da değişiklik yapılarak, sadece futbol müsabakaları üzerine müşterek bahis düzenleme yetkisi bulunan Genel Müdürlüğün yetki ve görevleri genişletildi.

Genel Müdürlüğe, futbol müsabakaları dışındaki basketbol, voleybol, motor sporları, motogp gibi diğer spor müsabakaları üzerine de müşterek ve sabit ihtimalli bahis ile şans oyunları düzenleme yetkisi verildi.

KAMU İHALE KANUNU DIŞINDA

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile özerk spor federasyonlarının ulusal ve uluslararası spor faaliyetlerine ilişkin mal ve hizmet alımları, Kamu İhale Kanununa tabi olmayacak.

Buna ilişkin esas ve usuller, Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumunun görüşleri alınarak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

İDDAA OYUNU

Yasa, Danıştay tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararı 1 Martta uygulanmaya başlayacak olan ''İddaa'' oyununun sürmesine de olanak tanıyor.Buna göre; 1 Mart 2008 tarihine kadar uzmanlık ve yüksek teknoloji gerektiren ve ihalesinin de ivedi olarak yapılması zorunluluğu bulunan basit ihtimalli bahis oyunları risk yönetim merkezi kuruldurulması ve işletmeciliği başbayiliği verilmesi işinin kısmen veya tamamen devri ve bu işe ilişkin mal ve hizmet alımı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından doğrudan temin usulü dairesinde, özel hukuk tüzel kişilerine gelir/hasılat paylaşımı esasına göre en fazla 1 yıl süreyle sözleşmeyle yaptırılabilecek.

İhaleden sonra gerçekleştirilecek ihale de gelir/hasılat esasına göre yapılacak ve ihale konusu işin sözleşme tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde başlatılması zorunlu olacak.
 
eXTReMe Tracker