Wednesday, February 10, 2016

Spor Toto Süper Lig Oyuncu Araştırması Gençliğim eyvah!

Ligin ilk yarısı genç oyuncular açısından kara bir tabloyu yansıttı. 17 haftalık bölümde 21 yaş altında sadece 16 oyuncu forma şansı bulabildi. Bu oyuncuların 5'i bir maçta ve 15 dakikanın altında sahada kalabildi. 16 oyuncunun toplam sahada kalış süreleri 6109 dakika. Bu da oyuncu başına 382 dakikaya tekabül ediyor. Yani 21 yaş altı oyuncuların sahada kalma oranı maçların yüzde 25'lik bölümüyle sınırlanıyor. 21 yaş altı oyuncular arasında en fazla oynama fırsatı bulan isim ise 16 maçta 1138 dakikayla Gençlerbirliği'nden İrfan Can Kahveci.

Spor Toto Süper Lig'de sezonun ilk yarısı Beşiktaş'ın liderliğiyle tamamlanırken, 17 haftalık periyodda 18 takımda 413 oyuncu forma giydi. Bu oyuncular arasında 21 yaş ve daha altında olanların sayısı ise 16 ile sınırlı kaldı. Evet, 18 takımda sadece 16 oyuncu. Yani 21 yaş altı oyuncuların Spor Toto Süper Lig'de oynama oranı takım başına 1 kişiyi bile bulamadı. Üstelik futbolumuzun geleceği olarak bakılan bu genç oyuncuların arasında iki de yabancı oyuncu bulunmaktaydı.
Antalyaspor, Beşiktaş, Mersin İdman Yurdu, Akhisar Belediyespor ve Kasımpaşa takımlarında 1995 ve daha sonrasında doğan, yani 21 yaş altında bulunan hiçbir oyuncu forma giyemedi. Eskişehirspor, Fenerbahçe ve Gençlerbirliği'nde ikişer, Bursaspor, Çaykur Rizespor, Galatasaray, Gaziantepspor, Kayserispor, Medicana Sivasspor, Medipol Başakşehir, Osmanlıspor, Torku Konyaspor ve Trabzonspor'da ise 1995 ve sonrasında doğan birer oyuncu koskoca ilk yarı boyunca oynama fırsatı bulabildi.

Not: Aşağıdaki tabloyu yüksek çözünürlüklü görmek için üzerine tıklayınız...



Oynama fırsatı bulabildi sözü ise oldukça iyimser bir tâbir aslında. Çünkü bu 16 oyuncudan 5'i, sadece birer maçta sahaya çıkabildi. Bir maç oynayanların en kabadayısı ise sahada 15 dakika kalabildi. Bir maç oynayabilen oyuncular arasında Bursaspor'un 12 Şubat 1997 doğumlu futbolcusu Mert Örnek 15 dakika sahada kalırken, Trabzonspor'un 1 Ocak 1997 doğumlu santrforu Muhammet Beşir, 9 dakika oynama fırsatı bulabildi. İlginçtir, Muhammet Beşir bu 9 dakikaya bir de gol sığdırmayı başardı. Tabiî, elinde Cardozo, N'doye gibi milyonlarca euroluk santrforlar bulunan Trabzonspor'da Muhammet Beşir'in böyle bir şans yakalamasının nedeninin de takımın başına altyapı sorumlusu Sadi Tekelioğlu'nun getirilmesi olduğunu vurgulamadan geçmeyelim.
Sadece birer maçta şans bulabilen diğer oyuncular ise Fenerbahçeli Uygar Mert Zeybek (4 Haziran 1995 doğumlu - 3 dakika), Gençlerbirliği'nden Atabey Çiçek (24 Temmuz 1995 doğumlu - 2 dakika) ve MedipolBaşakşehir'den Hüseyin Altuğ Taş'tı (10 Ocak 1996 doğumlu - 7 dakika).
İkişer maçta oynayan oyuncuların ise ikisi de Eskişehirspor'daydı. 21 Mayıs 1995 doğumlu Dorukhan Toköz ikisi de ilk on birde olmak üzere iki maçta 155 dakika oynama şansı bulurken, 23 Ocak 1996 doğumlu Mehmet Feyzi Yıldırım da biri ilk on birde oymak üzere iki maçta toplam 83 dakika sahada kaldı. Bu iki oyuncunun da şansı, çalıştığı bütün takımlarda genç oyuncuları bulup parlatmasıyla tanıdığımız Samet Aybaba'nın Eskişehirspor'da göreve başlaması ve takımın mevcut ilk on bir oyuncularıyla istediği noktaya ulaşamamasıydı.
Şimdi oynadığı dakika sırasıyla 21 yaş altındaki diğer 9 oyuncuya bakalım. Spor Toto Süper Lig'in ilk yarısında en fazla oynama şansı bulan 21 yaş altı oyuncusu 1138 dakikayla Gençlerbirliği'nden İrfan Can Kahveci. 15 Temmuz 1995 doğumlu orta saha oyuncusu, altyapısından yetiştiği Gençlerbirliği'nde sadece 1 maç kaçırırken 1138 dakika sahada kalarak 21 yaş altı oyuncular arasında 1 numarayı aldı. İrfan Can Kahveci, ilk on birde çıktığı 16 maçta bir gol atarken iki de asist yaptı.
İkinci sırada ise Osmanlıspor'un Nijeryalı forveti Aminu Umar yer alıyor. Hücum hattının her iki kanadında da oynayabilen 6 Mart 1995 doğumlu Aminu Umar, 17 haftada 13 lig maçına ilk on birde çıktı ve 1063 dakika sahada kalırken 1 gol kaydetti.
Üçüncü sırada, 17 haftanın tümünde oynayan ancak ya sonradan oyuna girdiği ya da maçı tamamlayamadığı için toplam 930 dakika süre alan Gaziantepspor'un gurbetçi oyuncusu Orkan Çınar bulunuyor. Orkan, attığı 2 golün yanı sıra tıpkı Aminu Umar gibi birebirde adam eksiltme özelliği ve dripling başarısıyla takımına önemli katkı sağladı.
11 maçta 695 dakika süre alan Medicana Sivasspor'un genç forveti Beykan Şimşek, listede dördüncü sırada bulunuyor. 1 Ocak 1995 doğumlu Beykan, Fenerbahçe'den kiralık olarak gittiği Medicana Sivasspor'da 2 gol atarken, bu gollerden birini de Fenerbahçe ağlarına yolladı.
Fenerbahçe'nin sezon başında Bursaspor'dan transfer ettiği, A Millî Takımımızın ilk on bir oyuncusu Ozan Tufan ne yazık ki yeni takımında arzu ettiği süreler bulamadı. Mehmet Topal ile Josef de Souza'nın tercih edilmesi nedeniyle 11 maçta 489 dakika oynayabilen Ozan Tufan, yeni takımında ilk yarı boyunca lig golüyle de tanışamadı.
Çaykur Rizespor'un Bursaspor'dan kiraladığı Ertuğrul Ersoy, bir gün farkıyla Spor Toto Süper Lig'in ilk yarıda forma giyen en genç oyuncusu unvanına sahip. Bursasporlu Mert Örnek'ten bir gün küçük olan 13 Şubat 2017 doğumlu Ertuğrul Ersoy, Çaykur Rizespor'da şans bulmaya geç başlasa da ilk yarının son bölümünde takımın bankosu oldu ve beş maçta da 90 dakika oynayarak 450 dakika süre almayı başardı.
Galatasaray'ın Belçikalı defans oyuncusu 28 Haziran 1995 doğumlu Jason Denayer, bir ara üst üste forma şansı bularak 6 maçta 413 dakika oynasa da daha sonra sakatlıkların da etkisiyle aradığı fırsatlardan mahrum kaldı.
Kayserispor'un 22 Mart 1986 doğumlu forveti Oğulcan Çağlayan 9 maçta 408 dakika oynama fırsatı yakaladı ve 1 de gol attı.
Sezona fırtına gibi giren Torku Konyaspor'un genç jokeri Vedat Bora'nın rüzgârı ise çabuk söndü. 27 Ocak 1995 doğumlu oyuncu 7 maçta 249 dakika sahada kalabildi.
21 yaş altı 16 oyuncunun toplam sahada kalış süreleri 6109 dakika oldu. Bu da oyuncu başına 382 dakikaya tekabül ediyor. Sürekli oynayan bir oyuncunun 17 maçta 1530 dakika sahada kaldığı düşünüldüğünde, 21 yaş altı oyuncuların sahada kalma oranı maçların yüzde 25'lik bölümüyle sınırlanıyor.

Not: Aşağıdaki tabloyu yüksek çözünürlüklü görmek için üzerine tıklayınız...

 
eXTReMe Tracker