Thursday, June 05, 2014

Brezilya 2014 Dünya Kupası'ndaki Bizim Çocuklar

Dünya Kupası'nda liglerimizde top koşturan 28 oyuncu forma giyecek. Kamerun ve Bosna-Hersek liglerimizde oynayan altışar oyuncuyla başı çekiyor. Dünya Kupası'na en fazla oyuncu gönderen kulüplerimiz ise altışar futbolcuyla Fenerbahçe ve Galatasaray. Beşiktaş, Torku Konyaspor ve Çaykur Rizespor'dan da ikişer oyuncu Brezilya'da boy gösterecek.


1998 Dünya Kupası'nda Romanya G Grubu'nda Kolombiya, Tunus ve İngiltere ile aynı grupta yer alıyordu. İlk maçında Kolombiya'yı Adrian Ilie'nin golüyle 1-0'la geçen Romanya, Tunus'u 2-0 yenen İngiltere'yle grubun liderlik maçına çıkacaktı. Güçlü İngiltere karşısında, kupadan sonra Fenerbahçe'nin yolunu tutacak olan Viorel Moldovan'ın golüyle öne geçen Rumenler, devreyi de önde kapattı. İkinci yarıya fırtına gibi giren İngilizler aradığı golü bulmak için 79. dakikaya kadar bekledi. Michael Owen'la bitime 10 dakika kala beraberliği yakalayan İngiltere, rüzgârı arkasına almıştı. Ancak 90. dakikada bir İngiliz kulübü Chelsea'nin sağ beki Dan Petrescu'nun golü Rumenlere gruptan lider çıkmayı müjdeledi.
Rumenler zafer sarhoşluğunu doyasıya yaşarken grubun son maçı olan Tunus karşılaşması öncesi tüm izleyenleri şaşkına uğratan bir eyleme imza attı. Tüm Rumen takımı saçlarını sarıya boyamış şekilde Tunus maçına çıktı. O isimler arasında Gheorghe Hagi de vardı. Birkaç gün sonra Ankara'nın Anıttepe semtinde henüz 10 yaşını doldurmamış birkaç Galatasaraylının, gruplar sonrası Hırvatlarla eşleşen Rumenleri desteklemek için televizyon karşısına geçtiklerinde saçları sapsarıydı. Rumen futbolcularının bu çocuklar üzerindeki etkisi ise dönemin Galatasaray'ının temel parçalarının Rumenlerden oluşmasıydı.
2002 Dünya Kupası dışında Türkiye'de yaşayanlar için Dünya Kupaları farklı açılardan izleniyor. Kimileri tek bir favoriyle yola çıkar, kimisi de birden fazla takıma sırtını verip eşleşmelere göre pozisyon alır. Ancak Türkiye'deki futbolseverler arasında en çok gözlemleneni burada tuttuğu kulüp takımının yabancı oyuncularını Dünya Kupası'nda destekleyenlerdir. Birçok kupada olduğu gibi 2014 Brezilya'da da Türkiye yok. Bizler yine kendi takımlarımızı seçtik fakat "bizim" yabancılara ayrı bir gözle bakacağız.
Spor Toto Süper Ligi'nden toplam 28 oyuncu Mayıs ayında açıklanan 30 kişilik Dünya Kupası kadrolarında yer aldı. 2 Haziran'da 23 kişilik kadrolar FIFA'ya teslim edilecek. Türkiye'de oynayan mevcut 28 oyuncunun tamamına yakınının Brezilya'da olması yüksek olasılıkta. Oyuncuları ve takımları teker teker ele aldığımızda bu coğrafyanın lejyoneri takımlarının önemli parçaları olarak dikkat çekiyor.
Türkiye'nin en çok oyuncu gönderdiği iki takımdan biri olan Kamerun'da 6 futbolcu yer alıyor. Üç kişilik kaleci kontenjanının ikisini Türkiye'ye ayıran Kamerun, Torku Konyaspor'dan Charles Itandje ve Fethiyespor'dan Sammy N'djock'a kaleyi emanet edecek. Defans hattını da Galatasaray'ın iki Kamerunlusu Aurelien Chedjou ve Dany Nounkeu ile kuracak olan "Afrika'nın Aslanları" orta sahada Medical Park Antalyaspor'lu Eyong Enoh'un dinamizmine güveniyor. İleride Samuel Eto'o'nun destekçisi olacak isim ise Fenerbahçeli Pierre Webo. Kamerun, A Grubu'nda ev sahibi Brezilya'nın yanı sıra Avrupa'nın güçlü ekibi Hırvatistan ve yetenekli isimlere sahip Meksika'nın arasından sıyrılıp gruptan çıkmanın planlarını yapıyor.
G Grubu'nda bir üst tur için savaşacak bir diğer Afrika temsilcisi Gana'da ise Eskişehirsporlu Jerry Akaminko bulunuyor. Dünya Kupası play-off'larında Mısır'ı beklenmedik şekilde rahat geçen Gana'da Akaminko 180 dakikanın tamamında görev yapmıştı. Akaminko'nun Brezilya'da da Gana'nın vazgeçilmezlerinden olacağı aşikâr. G Grubu'nda Almanya, Portekiz, ABD gibi güçlü rakiplerle çekişmesi gereken Gana, 2010'da yarı finalin eşiğinden döndüğü yere bir kez daha gelebilmek için çabalayacak.
Portekiz de Türkiye'yi boş geçmeyen ülkelerden. Play-off'larda göz kamaştıran İsveç maçlarının ardından kupanın yolunu tutan Portekizliler, Türkiye'den üç futbolcuyu kadrosuna katarak gidiyor. Defansın en güvenilir isimlerinden olacak Fenerbahçeli Bruno Alves'in yanı sıra, orta sahanın vazgeçilmezlerinden bir başka Fenerbahçeli Raul Meireles de grup maçlarında boy gösterecek. Işıldayan Cristiano Ronaldo'nun en büyük yardımcısı ise hiç kuşkusuz ki Beşiktaşlı Hugo Almeida olacak.
G Grubu'nun sürpriz peşinde koşan ekibi Amerika Birleşik Devletleri ise Jürgen Klinsmann'ı takımın başına getirerek işini ciddiye aldığını cem-i cümleye anlattı. 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri bayrağı altında oynamaya başlayan Beşiktaş'ın son transferlerinden Jermaine Jones, 2014'te de Birleşik Devletler'in vazgeçilmezlerinden olacak. 39 kez millî olan Jones'un orta sahadaki yeri garanti. Amerikalılar tecrübeli ekibiyle G Grubu'nda iki rakibini ekarte edip bir üst turun planlarını yapıyor.
Türkiye'nin 6 oyuncu gönderdiği bir başka ülke ise ilk kez bir Dünya Kupası'nda boy gösterecek olan Bosna-Hersek. Zaten Bosna-Hersek'i desteklemek için fazlaca sebep üretiyorken bir de bu kadar ismin "bizden" olması onlara karşı olan sempatiyi bir kat daha artırıyor. Defansta Elazığspor'dan Ongjen Vranjes'e şans veren Doğu Avrupa ekibi, orta sahasını tam bir Türkiye bloğu halinde oluşturacak. Kayseri Erciyessporlu Senijad İbriciç, Gaziantepsporlu Haris Medunjanin ve Galatasaraylı Izet Havrojiç Bosna-Hersek'in alternatifli orta sahasının önemli elemanları. Forvette Edin Dzeko'nun işini kolaylaştırmak içinse İstanbul Büyükşehir Belediyespor'dan Edin Visca ve Gençlerbirliği'nden Ermin Zec görev yapacak.
Bosna-Hersek'in yer aldığı F Grubu'ndaki rakiplerinden Nijerya'da ise üç "Türkiyeli" bulunuyor. Çaykur Rizespor'dan Godfrey Oboabona ve Fenerbahçe'nin iki Nijeryalısı Joseph Yobove Emanuel Emenike Nijerya'yı '94 ve '98'de olduğu gibi yine son 16 turuna taşımaya çalışacak.
C Grubu turnuvanın çekişmeye en yatkın gruplarının başında geliyor. Grubun üyelerinden Fildişi Sahilleri ise çıkış bileti için Türkiye topraklarından üç oyuncuya güveniyor. Trabzonspor'un defans oyuncusu Sol Bamba, Brezilya'da da "kesici" rolünü üstlenecek. Bamba'nın boşluklarını kapatacak isim ise Çaykur Rizespor'dan Ousmane Viera. Aslında Trabzonspor'un sene içinde karşılıklı anlaşarak ayrıldığı Didier Zokora'yı da eklersek bu rakam dörde çıkıyor. "Maestro" da takımı derleyip toparlayacak isim olacak. Ve esas adam Didier Drogba. Galatasaray'dan rüya gibi gelip geçen Drogba, 2014 Brezilya'da son tangosuna çıkıyor. Drogba'nın Brezilya'daki serüveni ne kadar uzun soluklu olacak, herkesçe merak konusu.
C Grubu'nun bir diğer dişlisi Yunanistan da ise Türkiye'den iki isim bulunuyor. Kayserisporlu Alexandros Tziolis Yunanistan orta sahasının önemli alternatiflerinden biri konumunda. "Hellas"ı beklediği zaferlere taşıyacak goller ise Torku Konyasporlu TheofanisGekas'tan gelecek. 2004 jenerasyonunun parçalarını yetenekli gençlerle harmanlayan Yunanistan, gruptan çıkmanın yolunu arayacak.
Brezilya 2014'ün en dikkat çeken gruplarından B Grubu'nda İspanya ile liderlik savaşına girecek Hollanda'da Türkiye'de top koşturan iki yıldız sahne alacak. Fenerbahçeli Dirk Kuyt ve Galatasaraylı Wesley Sneijder, Luis Van Gaal'ın satranç stratejisinin en önemli hamlelerinden olacak. Portakallar eğer grubu ikinci bitirirse muhtemelen Brezilya'yla eşleşecek ve United'ın yolunu tutacak bir Van Gaal asla böyle bir senaryoyu sahiplenmez. Grup maçları belki de Hollandalılar için diğer takımlardan bir adım daha önemli.
Dünya Kupası'ndaki son temsiliyet ise Galatasaray'ın file bekçisi Fernando Muslera'nın eldivenlerinde. 2010 Dünya Kupası'ndaki performansıyla herkesin ilgisini çeken "Nando", 4 yıl boyunca çizgisini korumayı başardı ve finalin ucundan dönen ülkesine bu sefer kupayı getirmeyi amaçlıyor. Uruguay'ın kalesi emin ellere emanet. Daha iyi bir haber vereyim; Şaşıracaksınız ama Luis Suarez de burada…
2002 Güney Kore-Japonya Dünya Kupası'nı bir kenara bırakırsak bizim için fazla değişen bir şey yok. Turnuvanın keyfini çıkarmak için zemin fazlasıyla müsait.

Türkiye'den Dünya Kupası'na giden oyuncular: 
Adı SoyadıÜlkeTakım
Charles ItandjeKamerunTorku Konyaspor
Sammy N'djockKamerunFethiyespor
Aurelien ChedjouKamerunGalatasaray
Dany NounkeuKamerunGalatasaray
Eyong EnohKamerunMP Antalyaspor
Pierre WeboKamerunFenerbahçe
Jerry AkaminkoGanaEskişehirspor
Ognjen VranjesBosna-HersekElazığspor
IzetHajrovicBosna-HersekGalatasaray
SenijadIbricicBosna-HersekKayseri Erciyesspor
Haris MedunjaninBosna-HersekGaziantepspor
Edin ViscaBosna-Hersekİstanbul BBSK
Ermin ZecBosna-HersekGençlerbirliği
Godfrey OboabonaNijeryaÇaykur Rizespor
Joseph YoboNijeryaFenerbahçe
Emmanuel EmenikeNijeryaFenerbahçe
Jermaine JonesABDBeşiktaş
Sol BambaFildişi SahilleriTrabzonspor
Ousmane VieraFildişi SahilleriÇaykur Rizespor
Didier DrogbaFildişi SahilleriGalatasaray
Fernando MusleraUruguayGalatasaray
Bruno AlvesPortekizFenerbahçe
Raul MeirelesPortekizFenerbahçe
Hugo AlmeidaPortekizBeşiktaş
Dirk KuytHollandaFenerbahçe
Wesley SneijderHollandaGalatasaray
Alexandros TziolisYunanistanKayserispor
Theofanis GekasYunanistanTorku Konyaspor
 
eXTReMe Tracker