Monday, June 11, 2007

Transfer nasıl yapılmalı...

Malum, yeşil sahalardaki mücadele noktalandı. Kazananlar mutlu, kaybedenler gelecek sezona nasıl daha kuvvetli bir kadroyla girerizin hesaplarını yapıyor. İyi transfer yapmak başarılı bir takım oluşturmanın ana kurallarından biridir. Takıma adapte edilecek isimler, yeteneklerinin yanı sıra kişisel özellikleri, insan ilişkileri ve iş disiplinine ne kadar sadık kalacakları açısından da iyice incelenmelidir. Bu kriterlerin hepsine uygun futbolcuları bulmak kolay değildir. Ancak en azından bunun için çalışılmalıdır. Milan, Arsenal, Juventus gibi devler transfer yaparken, gelecek oyuncuların sadece yetenekleri değil, karakterleriyle de kulüp formasının ağırlığını ne kadar taşıyıp, taşıyamayacaklarını sorgulamaktadırlar. Zaten onlar bu nedenle büyüktürler. Kapıdan geçen her ismi içeri davet etmemektedirler, seçicilerdir. Real Madrid Kulübü, Başkan Florentino Perez döneminde “Galacticos” politikasıyla popüler isimlere yöneldi. Figolar, Zidanelar, Ronaldolar, Owenlar, Beckhamlar havada uçuştu. Belki çok forma sattılar, merchandising gelirleri katlandı ama sportif açıdan geldikleri nokta ortada... 2003 yılından sonra kupa kazanamadılar. Yeni Başkan Roman Calderon ise “Galacticos” politikasını sona erdirip, ihtiyaca göre transfer yaptı, takıma daha karakterli oyuncular kazandırdı. Kadroyu Capello gibi bir kurda teslim etti. Sonuç yine ortada. Eflatun-Beyazlılar büyük bir aksilik olmazsa 30. şampiyonluğuna ulaşacak önümüzdeki hafta sonu. Bu aynı zamanda Real Madrid’in 4 yıl sonra havaya kaldıracağı ilk kupa olacak.
Beşiktaş kimi zaman rakiplerini zayıflatmak amacıyla kimi zaman ucuz politikalar peşinde koşarak, popülist bir yaklaşımla hem teknik direktör hem oyuncu transferi konusunda büyük fiyaskolar yaşadı. Şimdi iyi düşünmek ve planlı hareket etmek lazım. Siyah-Beyazlı ekip sol tarafına Tello ile takviye gerçekleştirdi. Yaptığımız araştırmalara göre Şilili oyuncu geçen sezon büyük sıkıntı yaşanan bu bölgeyi tekrar kendine getirebilecek yeterlilikte... İbrahim Üzülmez’in de desteğiyle sol kulvar tekrar aktif hale gelebilecektir. Yeter ki adaptasyon dönemini çabuk ve problemsiz atlatsın. Beşiktaş’ın bir diğer sorunlu bölgesi olan sağ kulvara iki isim alınmalı. Hem savunmaya hem orta sahanın sağ dış diye tabir edilen yerine... Bu isimlerin böyle çok cafcaflı, popüler oyuncular olmasına gerek de yok. Görevlerini yapsınlar yeter. Siyah-Beyazlılar özellikle geçen sezon neredeyse kanatları hiç kullanamadı. Günümüz futbolunda da kanatlardan verim alamayınca başarılı olmak çok zor. Belki de Beşiktaş’ın ligi ikinci bitirmesine rağmen gol atma konusunda sadece 11 takımı geçebilmesinin nedeni budur...

513 Çek Cumhuriyeti (U21) – İngiltere (U21)

Çek Cumhuriyeti genelde 21 yaşaltı şampiyonalarında başarılı bir geçmişe sahip. Ancak son dönemde yeterli kalitede futbolcu yetişmiyor. Ayrıca bunun dışında bu turnuva öncesi çok ciddi sakatlık sorunlarıyla boğuşuyorlar. Şu ana kadar bütün eleme maçlarında 90 dakika oynamış takım kaptanı Latka kesin olarak yok. Ayrıca elemelerin en golcü futbolcusu Frejlach ve ortasahanın etkili ismi Holek de sakatlandı ve kadrodan çıkartıldı. 30 kişilik kadronun biri Almanya’da biri Rusya’da oynayan iki futbolcu dışında tamamı kendi liglerinde oynayan futbolculardan kurulu. İngiltere ise çok güçlü bir kadroyla geliyor. Hemen hemen hepsi de Premier Lig’de takımlarında direkt oynayan isimler. Burada detaya girmeyeceğim, ekimizde kadroları inceleyebilirsiniz. Kalede Carson, savunmada A.Ferdinand, Rosenior, ortasahada Bentley, Huddlestone, Milner, Reo-Coker, forvette Lita, Vaughan ve A.Young ile neredeyse A takım kalitesinde bir kadro. Bu İngiltere’nin rahat kazanması lazım.

İngiltere (U21) kazanır @ 1.45

Gold Cup'ta Müthiş Sürprizler

Gold Cup'ta 2. maçlar tamamlanamka üzere, şu ana kadar çok ilginç sonuçlar çıktı. İşte oynanan 12 maçın sonuçları ve oranları.

Kostarika - Kanada :1-2 (4.30)
Guadeloupe - Haiti :1-1 (3.30)
Kanada - Guadalop :1-2 (8.00)
Haiti - Kostarika :1-1 (3.60)
Abd - Guatemala :1-0 (1.05)
Trinidad Tobago - El Salvador :1-2 (oran açılmadı)
Guatemala - El Salvador :1-0 (1.90)
Trinidad Tobago - Abd :0-2 (1.30)
Panama - Honduras :3-2 (2.70)
Meksika - Küba :2-1 (1.02)
Honduras - Meksika :2-1 (7.00)
Panama - Küba :2-2 (3.20)
 
eXTReMe Tracker