Thursday, June 19, 2014

İlk Maçlar Sonrası 2014 Dünya Kupası'nda Akılda Kalanlar

blank_page Uzun süredir beklenen büyük şölen başladı ve Rusya ile Güney Kore arasındaki karşılaşma ile 2014 Dünya Kupası'nda ilk maçlar tamamlanarak ikinci maçlara geçildi. Birbirinden zevkli ve gol ortalamalası yüksek bir turnuvaya tanık oluyoruz.
12 Haziran'da ev sahibi Brezilya ile Hırvatistan arasındaki A Grubu mücadelesiyle start alan 2014 Dünya Kupası'nda bugüne kadar akılda kalan komik, ilginç ve önemli gelişmelere göz atacak olursak,
1-)  Yuichi Nishimura & Hırvatistan
Turnuvanın açılış karşılaşması olan Brezilya-Hırvatistan mücadelesini Japon hakem Yuichi Nishimura yönetti. 2010 Dünya Kupası çeyrek finalinde Brezilya-Hollanda maçını da yöneten ve Melo'ya kırmızı kart gösteren hakem olan Nishimura'nın ilk maçtaki yönetiminde Hırvatistan kanadı hiç memnun kalmadı. Maçı 3-1 Brezilya kazanırken Hırvatların tecrübeli kaptanı Srna facebook hesabından bu fotoyu paylaşarak tepkisini dile getirdi.
2-) Hollanda 5 - İspanya 1
2008, 2010 ve 2012 de şampiyon olarak başarılması güç bir olaya imza atan İspanya, Brezilya'da da ağır favorilerden biriydi. Turnuva açılış maçında 2010 Dünya Kupası finalinde yendikleri Hollanda ile karşılaştılar. Maçta 1-0 öne geçseler de Portakallar maçı 5-1 kazanarak intikamını acı bir şekilde aldı. Karşılaşmaya attığı 2 gol ile damga vuran Van Persie'nin ilk golü uzun süre unutulmayacak cinsten
3-) Çare Drogba
Galatasaray ile sözleşmesi sona eren ve takımdan ayrılan yıldız oyuncu Fildişi Sahili'nin turnuvadaki ilk maçı olan Japonya karşılaşmasına yedek başladı. Asya temsilcisi ilk yarıyı Honda'nın golü ile 1-0 önde kapattı. İkinci yarıda oyunda giren Drogba Fildişi Sahili'ni ateşlerken, Bony ve Gervinho'nun 2'şer dakika arayla attığı goller ile Afrika temsilcisi organizasyona galibiyet ile başladı.
4-) Kosta Rika Sürprizi
'Ölüm Grubu' olarak adlandırılan D Grubu'nda İtalya, İngiltere ve Uruguay gibi daha önce Dünya Kupası şampiyonluğu yaşamış olan takımlara karşı mücadele veren Kosta Rika, grubun zayıf halkası olarak görülüyordu. Açılış maçında güçlü Uruguay'ı Campbell'ın yıldızlaştığı karşılaşmada 3-1'le geçen takım tüm dikkatleri de üzerine çekti.
5-) Dünya Kupası'nda Tarihi Gol!
E Grubu'nda Fransa ile Honduras'ın karşı karşıya geldiği mücadelenin ilk yarısını Fransa 1-0 önde kapattı. İkinci yarının hemen başında Valbuena'nın pası ile ceza sahasında topla buluşan Benzema'nın şutunda çarpraz direğe top, daha sonra paralel bir şekilde diğer kale direğine doğru gitti. Honduras kalecisi Vallandares çizgi üzerinde topu kontrol etmeye çalışırken, maçı yöneten Brezilyalı hakem Sandro Ricci, kupa tarihinde ilk kez kullanılan gol çizgisi teknolojisinden faydalandı ve golü verdi.
6-) İbisevic'ten tarihi gol
Tarihinde ilk kez Dünya Kupası'na katılan Bosna-Hersek ilk maçta favori Arjantin ile karşılaştı. Kolasinac'ın kendi kalesine attığı gol ile maçın başında geriye düştüler. İkinci yarıda Messi'nin golü ile fark 2'ye çıksa da maçın son bölümünde sahneye çıkan Vedad İbisevic durumu 2-1' getirdi ve skoru belirledi. Bu gol, Bosna-Hersek'in Dünya Kupası tarihindeki ilk gol olarak tarihe geçerken, Bosna futbolu ile ilerideki maçlar için umut verdi.
7-) Almanya 4 - Portekiz 0
Porekiz, 'Bir takım Dünya Kupası'na en kötü nasıl başlar' örneği için en doğru aday oldu. Almanya'ya karşı maçın başında penaltıdan geriye düşen Portekiz'de Pepe kırmızı kart görürken, Almeida ve Caentrao da sakatlanarak oyundan çıktı. Maçı 4-0 kazanan Almanya'da Müller hat-trick yaparak turnuvadaki ilk hat-tricke imza atarken, Almanya da 100'üncü Dünya Kupası maçından zaferle ayrıldı.
8- ) Dempsey'den en erken 5'inci gol
G Grubu'nda ilk maçta Gana'ya rakip olan ABD maçı 2-1 kazanmayı başardı. Karşılaşmanın 30'uncu saniyesinde takımını öne geçiren tecrübeli golcü Clint Dempsey, Hakan Şükür'e ait olan 'FIFA Dünya Kupası tarihinin en erken golü' rekorunu kıramadı ama attığı gol 2014 Dünya Kupası'nın en erken golü olurken, FIFA Dünya Kupası tarihinin de en erken 5'inci golü oldu.
9-) Ochoa ve Cüneyt Çakır
A Grubu ikinci maçında karşı karşıya gelen Meksika ve Brezilya maçı zevkli geçse de tek eksiği goldü. Bunda da en büyük etken Meksika file bekçisi Guillermo Ochoa'nın göstermiş olduğu mükemmel performans. 2010'dan beri ilk kez bir Dünya Kupası maçında gol yemeden en fazla kurtarışa imza atan kaleci maçın yıldızı oldu. Ayrıca Cüneyt Çakır maçta düdük çalarken, 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda bir Türk hakem maç yönetti. Doğan babacan 1974 Dünya Kupası'nda düdük çalmış ve kupa tarihinin ilk kırmızı kartını çıkartmıştı.
10-) Son şampiyondan veda
2014 Dünya Kupası öncesi Arjantin, Brezilya ve Almanya ile beraber en büyük favorilerden biri olarak gösterilen İspanya, ilk maçta Hollanda'ya 5-1 gibi ağır bir sonuç ile mağlup oldu. Dün oynanan gruptaki ölüm kalım maçında da Şili'ye tarihinde ilk kez yenilen Matadorlar büyük bir sürprize imza atarak organizasyona veda etti.
Bunlar da sosyal medyada en çok konuşulan ve paylaşılan içerikler,

Tuesday, June 17, 2014

2014 Dünya Kupası Stadyumlar Maracana'da ikinci final!

Arjantinli gazeteci ve yazar Osvaldo Soriano'nun, San Lorenzo'nun efsane forveti Jose Sanfilippo ile birlikte gittikleri bir süpermarketteki anısı birçok futbolsever tarafından bilinir. O ünlü hikâyede, San Lorenzo'nun stadının yıkılıp yerine süpermarket yapılmasının ardından yıllar sonra o markette olanların Sanfilippo'nun 1962'de Boca Juniors'a attığı müthiş golün, efsane forvet tarafından tekrar canlandırılmasıyla bir kez daha şahitlik ettiği anlatılır.

 
Stadyumları birer beton yığını olarak tanımlamak, oyuna gönül verenlerin anılarını yaralamaktan başka bir işe yaramaz. Hele o stadyumları yıkıp yerlerine marketler, katlı otoparklar, rezidanslar veya alışveriş merkezleri yapılması her futbol düşkünü tarafından hakaret olarak algılanır. Aynı bağlamda stadyum inşa etmek uğruna herhangi bir insanın mağduriyetinin yaratılması da yaşanacak anıları değersizleştirir.

2014 Dünya Kupası Brezilya'da tam 12 stadyum organizasyona ev sahipliği yapacak. Başkahraman hiç kuşkusuz ki Maracana. Rio de Janeiro'nun efsane stadyumu birçok final karşılaşmasına ev sahipliği yaptı. 200 bin kişilik kapasitesiyle bir dönem dünyanın en büyük stadyumu olarak kabul gördü. En önemlisi ise 1950'de Brezilya'da düzenlenen Dünya Kupası finaline ev sahipliği yaptığı gündür. Brezilya ve Uruguay finalinin oynandığı gün kupayı Brezilya'nın kazanmayacağını düşünen yalnızca Uruguay takımı ve kenar yönetimiydi. Kupayı kaldıran taraf Los Charrúas oldu. O gün Maracana'da Uruguay'ın şampiyonluğuna tanık olan Brezilyalılar, yıllardır bugünü bekliyor.
Maracana artık o kadar büyük değil. Ancak büyüleyiciliğinden bir şey kaybetmemiş görünüyor.  73 bin 532 kapasiteli yeni Maracana, 2014'te de finalin sahibi. Bunun yanında 7 karşılaşma için kapılarını açacak. 4 grup maçının ardından son 16, çeyrek final ve finalin adresi Maracana olacak.

Bir diğer stadyum olan Estadio Nacional, Brasilia bölgesinde yer alıyor. 68 bin kapasiteli stadyum 2013 yılında Brezilya'da düzenlenen Konfederasyon Kupası'nın açılış maçında boy göstermişti. Mimarisi üstü kapalı bir kolezyumu anımsatan Estadio Nacional, 2014 Dünya Kupası'nda 7 karşılaşmaya ev sahipliği yapacak. Aynı Maracana gibi 4 grup karşılaşmasının ardından son 16, çeyrek final ve üçüncülük maçı için EstadioNacional'in yolu tutulacak.

Belo Horizonte'de bulunan Estadio Mineirao 2014'te fazla mesai yapacak bir başka stadyum. Brezilya Ligi'nde Atletico Mineirao ve Cruzeiro'nun maçlarına ev sahipliği yapan stadyum, yaklaşık 58 bin kapasiteli. 14 Haziran'da kapılarını açacak olan Estadio Mineirao, 6 karşılaşmada ev sahibi olacak. 4 grup karşılaşmasının ardından bir son 16 ve bir yarı final karşılaşmalarıyla turnuvayı kendi adına sonlandıracak.
Estadiodas Dunas, Natal'da bulunuyor ve Dünya Kupası'nın küçük stadyumlarından biri olarak dikkat çekiyor. Küçük dediğimiz 42 bin kişilik stadyumun maliyeti ise yaklaşık 400 milyon Dolar. EstadiodasDunas, 4 grup karşılaşmasından sonra turnuvaya veda edecek.
1973'te inşa edilen ve 2014 Dünya Kupası için yenilenen Fortaleza'daki Estadio Castelao yakşalık 59 bin kişi kapasiteli. Bölgenin önemli takımları Ceara ve Fortaleza, iç saha maçlarını Estadio Castelao'da oynuyor. Fortaleza'daki stadyum, 2014 Dünya Kupası'nda 4 grup karşılaşmasının ardından son 16 turunda ve çeyrek finalde bir kez daha kapılarını futbolseverlere açacak.
Porto Alegre'dekiEstadioBeira-Rio, yaklaşık 51 bin kişilik kapasitesiyle Dünya Kupası'ndaki misafirlerini bekliyor. 1969'da açılan stadyum bugüne kadar 4 Copa Libertadores finaline ev sahipliği yaptı. 2014 Dünya Kupası'nda ise 4 grup karşılaşmasının yanında bir son 16 tur mücadelesine de sahne olacak.

Arena Pernambuco, yaklaşık 43 bin kapasiteli ve Dünya Kupası organizasyonu için inşa edildi. Recife'de bulunan stadyum, her yeni inşa edilen futbol arenası gibi yalnızca top oynamak için değil 24 saat vakit harcanabilir bir yapı hayal edilerek tasarlanmış. Dünya Kupası stadyumları arasında fazlasıyla sivrilen Arena Pernambuco'nun mimarisi ise pek göze hoş gelecek cinsten değil. Yolu Recife'ye düşecek olanlar 4 grup maçının yanı sıra bir de son 16 tur müsabakasına tanıklık edecekler.
Cuiba'daki Arena Pantanal yapım aşaması fazlasıyla sancılı geçen bir stadyum. Turnuvanın başlamasına kısa bir süre kala ancak tamamlandı. Köşeli görünüşüyle Arsenal'in ünlü Highbury Stadı'nı anımsatan Arena Pantanal yaklaşık 43 bin kapasiteli. Mixto ve Operario takımlarına ev sahipliğini yapan Arena'da, Dünya Kupası kapsamında 4 grup maçı oynanacak.
Arena Fonte Nova ise Brezilya 2014'ün açık ara en güzel stadyumu olabilir. Tororo Gölü'nün hemen yanına 28 Ocak 1951 yılında inşa edilen Fonte Nova, 2007 Kasım'ında kapatılıp 3 yıl boyunca yenileme çalışmasına alındı. Şimdi ise stadyumun göle bakan kısmı açık ve içeriden de dışarıdan da nefis bir görünüme sahip. Fonte Nova, 52 bin kişilik kapasitesiyle Dünya Kupası'nda 6 maça ev sahipliği yapacak. Arena, 4 grup maçının ardından son 16 karşılaması ve çeyrek finalde futbolseverleri ağırlayacak.
Arena de Sao Paulo, Brezilya'daki futbol merkezlerinden biri olan Sao Paulo'da 2014 Dünya Kupası için inşa edildi. 6 karşılaşmada boy gösterecek olan Arena de Sao Paulo, aynı zamanda görkemiyle de açılış maçına ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 66 bin kapasitesiyle 4 grup maçı, son 16 turu ve yarı finalde kapılarını açacak. Turnuva sonrasında ise Brezilya'nın ünlü kulüplerinden Corinthians'ın emin ellerinde futbolun hakkını vermesi bekleniyor.

Arena da Baixada, 1914'te Curitiba'da inşa edilen Brezilya'nın en eski stadyumlarından biri. 40 bin kişi kapasiteli Arena da Baixada, dikdörtgen çatısıyla ilginç bir yapıya sahip. 2014 Dünya Kupası boyunca 4 karşılaşmaya ev sahipliği yapacak Arena'da yalnızca grup maçları oynanacak.
2014 Dünya Kupası'nın son stadyumu ise Manaus'da geçen sene inşa edilen Arena Amazonia. Mimari olarak Pekin'deki olimpiyatlara ev sahipliği yapan 'Kuş Yuvası' Stadyumu'na benzeyen Amazonia yaklaşık 43 bin kişi kapasiteli. İsmini merkezinde bulunduğu Amazon Ormanları'ndan alan stadyum, yenilenebilir enerji üretimi gerçekleştirebiliyor. Dünya Kupası sonrasında da fazlaca turist çekmesi beklenen yapı, konser ve benzeri organizasyonların gerçekleşeceği bir etkinlik alanına dönüşebilirmiş.
Dünya Kupası için Brezilya'nın yolunu tutanlar "Futbolun Ülkesi"nde 12 farklı stadyumu tecrübe edebilecek. Ancak orada olanlar veya televizyon başındakiler için esas olan oyunun kendisi. Stadyumları önemli kılan içinde biriktirilen anılardır. Stadyumların yenileme çalışmaları içindeki anılara zarar verilmeden yürütülmeli ve o stadyumlar rica ederim yerle bir edilmemelidir. Yaşanmışlıkları moloz yığının altında bırakırsanız futbolun sevgisi betonarme duvarların arasına sıkışır. Ve ne yazık ki anılar yer değiştiremez.
2014 Dünya Kupası Stadyumları
Maracana
Maracana
 
eXTReMe Tracker