Tuesday, September 15, 2015

Güven Yalçın: "En önemli şey ilgi görmek"


Bayer Leverkusen'in U17 takımında forma giyen genç oyuncu, Türkiye U17 Millî Takımı'na ilk kez seçilmenin gururunu yaşıyor. Almanya'daki Türk oyuncu sayısının fazlalığına dikkat çeken genç forvet, "Oradaki bir Türk oyuncu, her şeyden önce kendisini değerli hissetmek istiyor. Bu nedenle de hangi ülkeden daha çok ilgi görürse o tarafa yöneliyor. Kalbim Türkiye için atıyor ama ilgi görmek gerçekten çok önemli" diyor.


Genç Millî Takımlarımıza ilk kez davet edildin ve biz de seni biraz daha yakından tanımak istiyoruz.
1999 yılında Almanya'nın Düsseldorf şehrinde doğdum. Bayer Leverkusen'de futbol oynuyorum. 4 yaşındayken semtimin küçük bir takımında futbola başlamıştım. 5.5 yaşından itibaren ise Bayer Leverkusen altyapısında forma giyiyorum. Almanya'da profesyonel olma yaşı 18. Ben de profesyonellik için 18 yaşını bekliyorum.
İlk kez Türk Millî Takımı'na seçildin. Bu nasıl bir duygu?
Güzel bir duygu. Millî Takım'da oynamak çok güzel bir his. Kendimi burada çok özel hissediyorum.
Ailen ne zamandır Almanya'da yaşıyor?
Babam 16 yaşında Almanya'ya gitmiş. Şimdi kendine it bir firması var orada kendi işini yapıyor. Transport firmamız var. İki kardeşiz. Bir ablam var. Ailemdeki tek sporcu benim. Anne tarafım ise Almanya'da daha eski. Onun babası Almanya'ya gelmiş. Babamla da Almanya'da tanışmışlar. Aslen Nevşehirliyiz. Ben de her sene mutlaka Nevşehir'e giderim. Babaannem ve dedem de orada yaşıyor zaten.
4 yaşında futbola başladığını söyledin. Seni kim keşfetmişti?
Her çocuk gibi ben de sokakta ve okulda futbol oynuyordum. Sınıf arkadaşlarımdan birinin babası benim oynadığım futbolu beğenmiş. Oğluyla birlikte beni de mahallemizin takımına götürdü. Onun sayesinde futbola başladım. Ben futbola devam ediyorum ama o arkadaşım bıraktı.
Bize Almanya'daki futbol kültüründen söz eder misin?
Daha önce Türkiye'de futbol onamadığım için buradaki durumu bilemiyorum. Ama Almanya'da genç oyuncularla özel olarak ilgilendiklerini, onların yetişmesi için büyük bir çaba harcadıklarını söyleyebilirim. Almanlar bütün işlerine olduğu gibi futbola da büyük bir disiplinle bakıyor. Sabah saat 7.00'de kalkıp koşmaya gidiyoruz. Günde üç defa antrenman yapıyoruz. U15'ten itibaren bu tempoda çalışıyoruz.
Almanya Millî Takımı için teklif almış mıydın?
Almanya'da bir turnuva vardı. Birçok genç oyuncuyu çağırmışlardı. Beni de davet ettiler. Orada iyi bir performans sergileyince Almanlar bana çok ilgi gösterdi. Ama kalbim Türkiye için atıyor. Yüzde 100 bir teklif yok ama dolaylı yoldan teklif geliyor. Kesin teklif gelirse bunu düşünürüm. Orası güzel mi değil mi; önce ona bakarım. Türkiye ile fark var mı, buna bakarım. Kendimi nerede daha iyi hissediyorsam; kim daha çok ilgi gösteriyorsa orayı tercih ederim.
Buraya geldiğin andan itibaren geçen süreci nasıl değerlendiriyorsun? Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'ni nasıl buldun?
Gerçekten burada her şey çok güzel. Almanya'da böyle bir tesis yok. Burası için söylenecek tek kelime var, mükemmel. Futbol için her şey düşünülmüş. Hayatım boyunca böyle bir tesis görmedim. Bize gösterilen ilgiden de çok memnun kaldığımı söyleyebilirim.
Kariyer planlamanı nasıl yapıyorsun?
Kimden teklif gelirse duruma göre değerlendireceğim. Bayer Leverkusen ile sözleşmem devam ediyor. 4 yıllık imza atmıştım. Şimdi 3 yıl daha kulübümdeyim. U19'un sonuna kadar oradayım. Sonrasında ise gelen tekliflere göre durumuma bakacağım. En büyük hayalim ise bir gün Premier Lig'de oynamak.
Örnek aldığın oyuncular var mı?
Chelsea'nin Belçikalı oyuncusu Eden Hazard'ı çok beğeniyorum. Messi inanılmaz. Golcü olarak ise Cristiano Ronaldo idolüm. Hep gol atıyor. Tekniği mükemmel.
Bir gün Türkiye'den transfer teklifi gelirse düşünür müsün?
Önce Almanya'da devam etmek istiyorum. Ardından Premier Lig, La Liga gibi dünyanın en büyük iki liginden birinde forma giymek istiyorum. Türkiye'ye gelmeyi ise şimdilik düşünmüyorum.
Peki, Türkiye'nin büyük kulüplerinden teklif alırsan da fikrini değiştirmez misin?
O zaman başka tabiî ki… Şampiyonlar Ligi'nde yer alan bir takımda forma giymek isterim.
Özeleştiri yaptığın zaman kendinde beğendiğin ya da beğenmediğin yönler hangileri?
Şutlarım çok iyi. Tekniğim de yüksek. Kalenin önünde iyiyim, bire bir mücadelelerde başarılıyım. Hocalarım pozisyon alma konusunda da problem yaşamadığımı söylüyor. Ancak eksik bulduğum yönüm hızım. Hız konusunun üzerinde çalışmam gerekiyor. Sadece hız değil tabiî, daha iyi olabilmek için şu anda iyi olduğunu düşündüğüm konularda da kendimi geliştirmem gerektiğini biliyorum. En büyük hayalim bir gün A Millî Takım'da oynayabilmek. Bunun için her şeyi yaparım. Orada oynamak çok güzel bir duygu olur.
 
eXTReMe Tracker