Friday, March 16, 2007

Bilmeden konuşmak.

Bilmeden konuşmak
Ankaragücü maçında Bursaspor atkısı ve formasıyla tribünde yeralanların Bursa'dan geldiğini, hatta sırf olay çıkarmak için geldiğini medya önünde söylemek sadece ve sadece insanları daha da kışkırtmaktan başka bir şey değildir.





Bursaspor Cumartesi günü Sivaspor deplasmanında inanılmaz kötü bir oyun sonucu hakettiği bir mağlubiyet aldı ve ilerleyen haftalar için taraftarına olumsuz bir görüntü bıraktı.



Defans kötüydü, cezalılar vardı, sakatlar vardı vs. bunları yazmayacağım ama esas olan bir şey var ki Bursaspor’un adı hafta sonu oynanan Ankaragücü maçındaki yaşanan istenmeyen olaylarla daha çok konuşuldu.



ANKARAGÜCÜ VE BURSASPOR

Tribün kardeşliği denince ilk akla gelen iki takım Ankaragücü ve Bursaspor taraftarıdır hepimizin hafızalarında. Hepimiz biliriz ki Ankaragücü maçlarının 16. cı dakikasında Bursaspor, Bursaspor’un maçlarının 6. ncı dakikasında Ankaragücü diye bağırır her iki takımın da taraftarı. Bu kardeşliğin nerelere uzandığını da bilen biliyor, anlatmaya kalksam bu satırlar yetmeyecektir.



Şimdi, Ankaragücü maçındaki yaşanan olaylarda Bursaspor taraftarının isminin geçmesi Bursaspor kanadında sinirlerin gerilmesine sebep oldu. Yine hepimiz biliyoruz ki Bursaspor’un iç sahada oynadığı maçlarda tribünlerde bir sürü Ankaragücü atkısı, Ankaragücü formalı kişiler var, Ankaragücü maçlarında Bursaspor formalı olanlar gibi.



KIŞKIRTICI SÖZLERE DİKKAT!

Televizyonlarda yorum yapan ve gazetelerde yazarlık yapanların her zaman birleştirici olması, yazılardaki kullanılacak üsluba çok dikkat etmesi gerekir. Maçtan sonra gazete köşelerinde, internet sitelerinde ve televizyon programlarında bazı kişilerin gerek yazılarında attıkları başlık, gerekse içeriğindeki kışkırtıcı kelimeleri çekinmeden kullandıklarını görüyorum. Tabiki yaşanan olayları bende kendi adıma tasvip etmiyorum, keşke her maç Sakaryaspor-Bursaspor maçındaki görüntüleri görebilsek, keşke bu yaşanan olaylar bir daha yaşanmasa ama bana göre birleştirici bir misyonu olması gereken bazı basın mensupları da yazdıklarına ve konuştuklarına dikkat etmesi gerekir. Ağzından çıkan kelimenin nerelere varacağını, yazısına atacağı başlığın bir tarafı belki mutlu ederken diğer tarafı da galeyana getirebileceğini düşünmek gerekir.



BİLGİ SAHİBİ OLMAK GEREK

Ankaragücü maçında Bursaspor atkısı ve formasıyla tribünde yeralanların Bursa’dan geldiğini, hatta sırf olay çıkarmak için geldiğini medya önünde söylemek sadece ve sadece insanları daha da kışkırtmaktan başka bir şey değildir. Bunları söylerken bazı şeyleri bilmek ve araştırmak gerekir. O zaman bu teze göre her iki takımın maçlarında birbirlerinin taraftarı bulunmaktadır. Ne demek yani bu insanlar kendi takımlarının maçları aynı güne denk geldiğinde kendi maçlarını bırakıpta diğer takım maçına mı gidiyorlar? Bursaspor ve Ankaragücü taraftarı arasındaki iki takım sempatizanları Bursasporlusu kendi takımının atkısı yerine Ankaragücü atkısı, Ankaragücülü ise Bursaspor atkısıyla gidiyor ve kardeş olan bu iki takım taraftarı için bence çok normal bir şey.



Ciddi bir komedi ise “Bursaspor taraftarı ile Ankaragücü taraftarı Yalova’da buluştu” diye basında çıkan bazı haberler. Bu yazılar hangi akla hizmet yazılır bilinmez ama Yalova İstanbul yolu üzerinde, Ankara yolu üzerinde değil, bunu bilmek için de azda olsa ilkokulda coğrafya okumuş olmak yeterlidir.



Sonuç olarak böyle stadlarda kimsenin tasvip edemeyeceği görüntüler yaşanmışken bunun üzerine vurun abalıya misali yüklenmek doğru değildir. Medyada söz sahibi olan kişilerin ağzından çıkan bir kelimenin bile insanları etkileyebileceğini düşünüp ona göre yazması, ona göre konuşması ve kışkırtıcı değil, toplayıcı olması gerektiğini düşünüyorum.

1 comment:

Unknown said...

Merhaba size bir şey soracağım. Siz nasıl bu internet sayfasını nasıl büyüttünüz. Mesela ..../index.html safyasını nasıl ekleyebildiniz. Bana anladabilir misiniz? Ve de google'da kendi sayfamı göremiyorum nasıl görebileceğimi açıklayabilri misiniz?
Teşekkür ederim bu mesajı okudunuz için ve lüften bana yazabilir misiniz?

 
eXTReMe Tracker