Wednesday, November 08, 2006

Spora paydos


Bazı kötü haberler alırsanız, insanın kanını dondurur. Üzülme mi dersiniz, utanma mı dersiniz. Karmakarışık duygular yaşatır size. Kurtulmaya çalışırsınız, bırakmaz. Bir kabus gibi sıkar da sıkar sizi. Felsefeyi bırakıp sadede gelmeyi istiyorum ama ne mümkün. Olay o denli vahim ki, nereden başlasam!
En iyisi başlıktan başlamak; "İstanbul'da spora paydos."
Konunun vahametini açıklayabilecek tek ve en önemli cümle bu olmalı. Evet, memleketi yönetenler, spor adamları, siyasi parti liderleri, gazeteciler. Size önemli bir haber duyuruyorum. İstanbul'un spor teşkilatı ile ilgili bir olumsuzluğu da ilk defa üzüntüyle yazıyorum.
11 milyon nüfuslu İstanbul'da yıldız ve genç sporcuların sportif faaliyetleri durdurulmuş. Niçin yapılıyordu bu faaliyetler? Sağlık, kötü alışkanlıklardan korunma ya da yarışmak için. Bildiğimiz gibi mega kent İstanbul'da bu faaliyetler 751 kulüp, 2 bin 268 hakemle, 42 branşta sürdürülür. Bu yarışmalara da 124 bin 123 sporcu katılırdı. Ödeneği ve organizasyonu spor müdürlüklerine ait olmayan 12 bin 543 futbol müsabakasını bir kenara bırakalım.
Atletizmde yılda 39, basketbolda 2 bin 187, hentbolda 992, voleybolda 2 bin 436 müsabaka yapılırdı. Yüzmede dahi 80 kulüp yılda 22 turnuvaya girerdi. Diğer branşlar mı, onlar da aynıydı.
Şimdi ne oldu? Ekim ayında start alan başta hentbol olmak üzere voleybol ve diğer faaliyetlerin durdurulduğu haberleri geliyor. Şu an için sadece basketbol faaliyetlerinin devam edebildiği, onun da 7 Kasım 2006 tarihinde yazılan yazıyla kasım ayının ikinci haftasındaki müsabakalarının ertelendiği konuşuluyor. Bu da söylentileri çoğaltmaktadır. Gerekçesini sorduk, 'Ödenek yok' dediler. Gerekçesi ne olursa olsun, sporcuların istikbali açısından mahzurlu bir durum.
2002-03'lü yıllarda '3 trilyon nakitle bıraktığımız' spor müdürlüğünün haline bir bakınız. Demek ki, bu işler maçlarda en ön sırada yer işgal etmekle, ya da dümenden fair-play ödülleri düzenlemekle hiç olmuyor.
Neymiş? Spor teşkilatını yönetmeye çalışanlar federasyonları özerk yaparak yetkilerini devrediyormuş! Bunun için de fairplay ödülü düzenlenmiş, ilgililer ödül almışlar.
Vah vah vah. Sayın Cumhurbaşkanlığı katına bir soralım. Makam böyle bir şahsa yetki mi vermiş ki, GSGM yetkisini devrediliyor! Bırakılım bu düzmece ödülleri, İstanbul'daki vahim durumu kim çözecek? Duran faaliyetleri kim başlatacak? Bu faaliyetlerin tamamının tutacağı 400-500 bin YTL civarında bir paradır. Ve bunu İstanbul teşkilatı kendi imkanlarıyla kazanıp, harcayabilecek yapıdadır. Bu işlem yapılamayıp, müsabakalar ödeneksizlikten iptal ediliyorsa, bu işte iki problem vardır.
1- Ya herkes sakız çiğneyip, Ayşe hanım gibi çatlatamıyor!
2- Ya da spor teşkilatı 'hantallaştı' bahanesiyle belediyelere devredilmeye çalışılıyor.
Bizden söylemesi. Ama çok yazık oluyor.

No comments:

 
eXTReMe Tracker