Thursday, January 31, 2008

Bojan Krkic : Nou Camp’ın Yeni Gözdesi

Barcelona’da bu sezon takım içindeki kimi sorunlar, Ronaldinho’nun Barça’dan ayrılıp Chelsea ya da Milan’a gideceği söylentileri yanında bir şey daha konuşuluyor kuşkusuz. Bu da Rijkaard’ın bu yıl A takımda yer verdiği ve sık sık oynattığı, oynadıklarında da ortaya iyi şeyler koyan iki isim Bojan ve Dos Santos. Özellikle Bojan Krkic, oynadığı zaman sahada yaptıklarıyla büyük bir yıldız olmaya doğru gittiğini işaret etti.



Bojan Krkic ile ilgili yazıyı daha evvel yazmayı planlamıştım, O daha popüler olmadan önce. Ne var ki Bojan o kadar hızlı ki ben de ona yetişemedim ve O ünlü bir isim haline gelmişken ancak ondan bahsedebiliyorum.



Bojan, Sırp bir baba ile Katalan bir annenin çocuğu. Bojan babası ile aynı ismi taşıyor. Bizim Alpay Özalan ile çocuğu gibi. Bojan’ın babası da eski bir futbolcu tıpkı Dos Santos’un babasının Mazinho olması gibi. Her neyse baba Bojan Barcelona takımında futbolcu izleme komitesinin bir üyesidir ve oğlu Bojan’ı da 1999 yılında yani Bojan 9 yaşındayken futbolcu olmak isteyen bir çocuk için belki de en uygun yere yani Barça alt yapısına verir. Bojan Barça B takımına geçene yani 2006 yılına kadar, yedi yıl boyunca Barcelona alt yapısında 1000’e yakın gol atıp, tüm rekorları alt üst etmiştir.



Bu denli yetenekli bir oyuncu da elbette çabuk fark edildi. İspanya Genç Milli takımlarının her yaş seviyesinde de forma giydi Bojan. Geçen yaz İspanya U-17 takımını Avrupa Şampiyonu olmasında da büyük katkı sağladı. Kırmızı Kart görmesi yüzünden formasını giyemediği FIFA U-17 final maçında ise takımı, Nijerya’ya kaybetmekten kurtulamadı. İspanya U-17 takımının yanı sıra, İspanya futbol federasyonu O’nu kaybetmemek için U-21 takımında bile kendisine yer verdi. Aragones’in de yakında O’na A milli takım formasını vermesini bekleyebiliriz.



21 yaşına kadar önünde dört yıl var Bojan’ın hangi ülke milli takım formasını giyeceğine karar vermesine. Bu süre zarfında ne olur bilinmez ama Bojan doğduğu, yaşadığı yıllardan beri defalarca formasını giydiği İspanya Milli takımına elbette daha yakın.



Championship(şimdi ki adı Football Manager oluyor sanırım) oynayanlar Bojan gibi isimleri yakından biliyorlardır. Ben de CM oynadığım, 1999-2003 yıllarında bu tarz oyuncuları daha yakından takip edebilme şansı bulurdum. Arjen Robben’i CM 01-02’de Fenerbahçe’ye transfer edip daha sonra Dortmund’a 160 milyon dolara sattığımı hatırlarım. O zamanlar Robben’i de bilen pek olmazdı. Neyse konuyu dağıtmayalım, Bojan Krkic gibi isimler bu güzel oyunun meraklılarına yabancı değil. İki sene önceki yazımda da Moreno’dan olduğu gibi Bojan’dan da kısaca bahsetmiştim.



Bojan Krkic Perez ismi dünya futboluna çok erken damga vurmaya başladı. Şampiyonlar liginde en genç forma giymeye başlayan oyuncu olmasının yanında, La Liga’da en genç gol atan futbolcu olmayı da başardı. Böyle giderse, Bojan’ın istatistik karnesi sürekli kabaracak ve birçok konuda ilk olmayı başaracak. Guiness’e de girmeye kararlı galiba bu genç adam. Gol vuruşlarındaki becerisi gıpta edilecek kadar iyi.



Ufak tefek görünüşü, O’na önemli bir hız da kazandırıyor. Top tekniği, adam geçme maharetleri de küçümsenecek gibi değil. En önemlisi sahada çok olgun duruyor Bojan. Nerede, ne yapması gerekeceği konusunda çok başarılı, bu da O’na önemli bir özgüven sağlıyor. Bojan golcü hamuru olan bir yetenek. Gole gitmek O’nun için belki sahadaki en kolay şey. Bojan 17 yaşında olmasına karşın birçok uluslar arası karşılaşmaya da çıktı. İspanyol genç takımlarında önemli organizasyonlarda yakaladığı başarı, Bojan’ın çabuk büyümesine çok katkı sağladı.



Messi, Fabregas, Pique gibileri ve yakında isimlerini bizlere duyuracak olan Pacheco, Thiago, Deulafeu, Gai, Cristian gibi gençleri düşündüğümüzde Barcelona’yı kurduğu bu muhteşem döngüden ötürü kutlamak gerek.

No comments:

 
eXTReMe Tracker