Spor basınını ve sporla ilişkili asparagas haberleri mercek altına aldığımız yazı dizimizde bu hafta, şehir efsanesine dönüşen “Skib Bıraktı” olayını ele alıyoruz.
Galatasaray, 2008-2009 futbol sezonu için Alman teknik adam Michael Skibbe ile anlaşmıştı. Lige 4-1’lik Denizlispor galibiyetiyle başlayan Galatasaray, ilerleyen haftalarda etkili bir performans gösteremeyip, ligi birinci sırada bitiren Beşiktaş’ın 10 puan gerisinde 5. olarak tamamladı. Skibbe’nin Galatasaray macerası, 22 Şubat 2009’da oynanan ve iç sahada Kocaelispor’dan alınan 2-5’lik mağlubiyetle son buldu.
Bu maçtan sonra Galatasaray yönetimi Skibbe ile yolların ayrılmasına karar verdi. Ancak bu gelişmeden sonra internette dolaşmaya başlayan bir gazete küpürü, birçok insan tarafından gerçek sanıldı ve Skibbe ile birlikte hafızalara kazındı. İddiaya göre Fotomaç Gazetesi, Kocaelispor maçının ardından “Skib Bıraktı” şeklinde kelime oyunu içeren ve anlamı pek de hoş olmayan sarı kırmızı bir başlık atmıştı.
Ancak, bu manşet hiçbir zaman Fotomaç tarafından kullanılmadı. 23 Şubat 2009 tarihli Fotomaç Gazetesi’nin kullandığı gerçek başlık “Sami Yen Çöktü” şeklindeydi ve Galatasaray’ın tam 1 yıl sonra evinde mağlup olduğunu duyuruyordu. “Skib Bıraktı” şeklinde dolaşmaya başlayan görsel ise montajlanmış ve gerçekte asla böyle bir başlık atılmamıştı.
Galatasaray yönetimi Skibbe ile yolların ayrıldığını ise 23 Şubat’ta duyurdu. Yani aynı gün içinde Fotomaç Gazetesi’nin böyle bir başlık atması pek olası değildi. Fotomaç, Skibbe’nin gidişini ise 24 Şubat’ta gündeme aldı ve “5 Attı Geldi 5 Yedi Gitti” şeklinde bir başlık kullandı.
Bir efsane haline gelen bu manşet bugüne kadar gerçek zannedilerek birçok yerde kullanıldı. “Skib Bıraktı” başlığı, tecrübeli gazetecileri dahi atlatıp, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “Kadın ve Medya” başlıklı kılavuza bile girdi. Kılavuzda “Skib Bıraktı” şeklindeki başlığın cinsel çağrışımda bulunduğu ve bunun yerine teknik direktörün isminin tam ve doğru yazılması öneriliyordu.
Gazeteci Cengiz Özbek, 2016 yılında kaleme aldığı “Skib bıraktı başlığı gerçek mi?” başlıklı yazısında olayın ayrıntılarına değiniyor. Yazıda Fotomaç Gazetesi’nin o dönemdeki Yazı İşleri Müdürü Bülent Can’ın konu hakkında yaptığı açıklamalara da yer veriliyor. Can durumu şöyle açıklıyor: “Gazetenin taşra baskısında bu başlığın atıldığı, şehir baskında ise değiştirildiği iddiaları vardı. Ancak ne taşrada, ne de şehir baskısında böyle bir başlık kullanılmıştı. Zaten Skibbe’nin istifasını ertesi gün verdik. O gün değil.”
No comments:
Post a Comment