Wednesday, February 24, 2016

Spor Toto Süper Lig Oyuncu Araştırması Altyapı dramı

Ligimizde forma giyen 21 yaş altı oyuncuların sayısının sadece 16 olduğunu ortaya koyduğumuz araştırmanın ardından şimdi de kulüplerimizin altyapılarından yetiştirdikleri oyunculara A takımlarında hangi oranda yer verdiklerine bir göz atalım. Açıkçası buradaki durum da "içler acısı."

 413 oyuncudan 179'unun "yabancı" olduğu ligimizde kulüplerin kendi altyapısından yetiştirdiği sadece 27 oyuncu ilk yarıda forma giyme fırsatı bulabildi. Toplam 413 oyuncu arasında 27 altyapı oyuncusunun oranı yüzde 6.5'e tekabül ediyor.
Gelelim altyapı oyuncularının aldıkları sürelere… 27 oyuncu, ilk yarının 17 haftasında toplam 15 bin 767 dakika sahada kaldı. Bu da oyuncu başına 583 dakikaya tekabül ediyor. Bir oyuncunun 17 haftada 1530 dakika sahada kaldığı göz önüne alındığında altyapıdan yetişen oyuncuların maçların yüzde 38'lik bölümünde sahada kaldığını söylemek mümkün.
Spor Toto Süper Lig'in 18 kulübünden 11'inde kendi altyapısından yetişen oyuncular forma giyerken, Akhisar Belediyespor, Medipol Başakşehir, Gaziantepspor, Kasımpaşa, Kayserispor, Osmanlıspor ve Çaykur Rizespor'da kendi altyapılarından çıkan hiçbir oyuncu forma giyemedi. Fenerbahçe ise ligde 3 dakika oynama şansı tanıdığı Uygar Mert Zeybek sayesinde listede kendisine yer bulabildi.

Not: Aşağıdaki tabloyu yüksek çözünürlüklü görmek için üzerine tıklayınız...

Gençlerbirliği açık ara

 Altyapısından yetiştirdiği oyuncuya şans tanıma konusunda Gençlerbirliği açık arayla birinci. Kırmızı-siyahlı Başkent ekibinde tam 8 altyapı oyuncusu sezonun ilk yarısında takımda kendilerine yer bulmayı başardı. Gençlerbirliği'ni üçer oyuncuyla Trabzonspor, Galatasaray ve Bursaspor izlerken, Torku Konyaspor, Antalyaspor ve Eskişehirspor'da ikişer, Medicana Sivasspor, Beşiktaş, Mersin İdman Yurdu ve Fenerbahçe'de ise birer altyapı oyuncusu oynadı.
Geçmişten bu yana altyapıdan yetiştirdiği oyuncularına A takımda şans tanımakla maruf Gençlerbirliği, bu sezon da altyapısından yetiştirdiği Ahmet Yılmaz Çalık, Ahmet Oğuz, İrfan Can Kahveci, Uğur Çiftçi, Doğa Kaya, Berat Tosun, Halil İbrahim Pehlivan ve Atabey Çiçek'e yer verdi. Özellikle takım kaptanlığı da yapan Ahmet Yılmaz Çalık'la birlikte, Ahmet Oğuz ve Uğur Çiftçi kırmızı-siyahlı on birin ideal oyuncuları konumunda.
Trabzonspor'da da altyapıdan üç oyuncu kadroda yer alırken, Mustafa Yumlu ve Yusuf Erdoğan, ilk on birin değişmezleri arasında bulunuyor. Galatasaray'da Sabri Sarıoğlu ve Semih Kaya, Bursaspor'da Serdar Aziz, Antalyaspor'da Zeki Yıldırım, Medicana Sivasspor'da Ziya Erdal da yine takımlarının ideal on birlerinde yer alan altyapı oyuncuları olarak dikkat çekiyor.

1 numara Ahmet Yılmaz Çalık

 Söz konusu 27 oyuncu arasında ilk yarının en fazla süre alan oyuncusu, Gençlerbirliği'nden Ahmet Yılmaz Çalık. 26 Şubat 1994 doğumlu oyuncu, 2004 yılında altyapısına girdiği Gençlerbirliği'nde 2011'de A takıma yükseldi ve o günden bu yana istikrarlı bir biçimde kırmızı-siyahlıların savunmasındaki önemli aktörlerden biri olmayı başardı. U16'dan itibaren ay-yıldızlı formayı her kategoride giyen Ahmet Yılmaz Çalık, 17 Kasım 2015'teki Yunanistan maçında da ilk kez A millî oldu. Genç oyuncu bu sezonun ilk yarısında 16 lig maçında da 90 dakika oynayarak istikrarlı çizgisini sürdürürken, Gençlerbirliği'nin kaptanlık bandını da kolunda taşıdı.
Bursasporlu Serdar Aziz de Ahmet Yılmaz Çalık'la benzer bir çizgide istikrarını korudu. 23 Ekim 1990 doğumlu stoper, 2000 yılında futbol okuluna girdiği Bursaspor'un altyapısında yetişti ve 2008'de de yeşil-beyazlı formayla ilk Süper Lig maçına çıktı. Başarı performansıyla A Millî Takımımızın da savunmadaki önemli oyuncularından biri haline gelen Serdar Aziz, bu sezon 17 lig maçından 16'sında 1355 dakika sahada kalarak istikrarlı çizgisini korudu.
Bu kategorinin en fazla süre alan üçüncü oyuncusu ise Gençlerbirliği'nin sağ beki Ahmet Oğuz oldu. 16 Ocak 1993 doğumlu genç oyuncu, 2002 yılında 9 yaşındayken Gençlerbirliği altyapısına girdi. 2011 ile 2014 arasında Gençlerbirliği'nin pilot takımı Hacettepe'de tecrübe kazanan başarılı sağ bek, geçtiğimiz sezondan itibaren ise Gençlerbirliği'nin kadrosunda yer aldı. Önceki sezon 5 Süper Lig maçına çıkan Ahmet Oğuz, Hakan Aslantaş'ın Osmanlıspor'a transfer olmasının ardından bu sezon Gençlerbirliği'nin sağ bek pozisyonunu tapuladı ve 15 maçta 1304 dakika oynamayı başardı.
Trabzonspor'da Mustafa Yumlu ve Yusuf Erdoğan, Antalyaspor'da Zeki Yıldırım, Gençlerbirliği'nde İrfan Can Kahveci, Galatasaray'da Sabri Sarıoğlu ve Semih Kaya ile MedicanaSivasspor'da Ziya Erdal da sezonun ilk yarısında 1000 dakikanın üzerinde forma giyen diğer altyapı oyuncuları oldu.

Not: Aşağıdaki tabloyu yüksek çözünürlüklü görmek için üzerine tıklayınız...

No comments:

 
eXTReMe Tracker